Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ever-given-lamnar-suezkanalen-efter-fyra-manader/

VÄRLDEN

Ever Given lämnar Suezkanalen efter fyra månader

Containerfartyget Ever Given får i dag lämna den sjö i Suezkanalen där hon har legat sedan i våras.
Containerfartyget Ever Given får i dag lämna den sjö i Suezkanalen där hon har legat sedan i våras. Foto: Mahmoud Khaled/TT

Containerfartyget Ever Given, som fastnade i Suezkanalen i mars, lämnar nu egyptiskt vatten efter en överenskommelse mellan ägaren och Egyptens kanalmyndighet (SCA).

Sedan japanska Ever Given fastnade på sniskan i Suezkanalen i mars och under sex dagar blockerade kanaltrafiken, har det 400 meter långa containerfartyget legat i en sjö i kanalens mitt nära staden Ismaila. Vittnen uppger för BBC att de sett Ever Given lätta ankar och börja röra sig vid 11.30, lokal tid på onsdagen. Ever Given ska ha eskorterats av bogserbåtar.

Ägaren Shoei Kisen och egyptiska kanalmyndigheten (SCA) uppges i dagarna ha nått en överenskommelse. SCA begärde inledningsvis 900 miljoner dollar i skadestånd, vilket Shoei Kisen har bestridit. Senare sänktes kravet till 550 miljoner pund. Hur överenskommelsen som ska ha signerats inför fartygets avfärd ser ut är dock inte offentliggjort. SCA:s jurist Kahlid Abubakr sade vid signeringsceremonin att myndigheten har för avsikt att hålla avtalet konfidentiellt, rapporterar BBC.

I ett inspelat meddelande i samband med att Ever Given återupptog sin färd uppgav Yukito Higaki, talesperson för Shoei Kisen att företaget fortsatt kommer att vara en lojal, fast kund hos SCA.

Fartyget, med indisk besättning, kommer att genomgå säkerhetskontroll i Port Said innan hon åker vidare mot Felixstowe i Storbritannien via Rotterdam, Nederländerna. I Storbritannien kommer de 18.300 containrar som finns på Ever Given att lastas ur.

Under de sex dagar som fartyget satt fast i Suezkanalen blockerades färdvägen för hundratals andra fartyg vilket hade påverkan på den globala handeln. En person miste livet under räddningsarbetet.

Läs mer:

Han satt i grävmaskinen vid Suezkanalen: ”Hade fartyget rört sig skulle vi ha dött”

Suezkanalen – en historia om slavarbete och storpolitiska kriser

Ämnen i artikeln

Egypten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt