Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/expert-gar-inte-att-utesluta-polexit/

VÄRLDEN

Expert: ”Går inte att utesluta polexit”

En demonstration till stöd för EU i Krakow i södra Polen den 10 oktober, efter att den polska författningsdomstolen slagit fast att polsk lag står över EU-lag.
Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock

BRYSSEL. Polacker tillhör de mest EU-vänliga invånarna i Europa. Landet får massor med miljarder i EU-bidrag.

Trots det ska omvärlden inte underskatta att nuvarande regeringens strategi faktiskt kan vara polexit - att landet lämnar EU, anser professor Carl Fredrik Bergström och drar paralleller till brexit.

När premiärminister Mateusz Morawiecki tidigare i år skickade frågor till polska författningsdomstolen om EU:s fördrag är förenlig med Polens författning visste han sannolikt vilket svar han skulle få. Domstolens ledamöter är nämligen närstående regeringspartiet Lag och rättvisa.

Svaret kom nyligen och var att fyra så kallade artiklar i EU:s Lissabonfördrag strider mot polsk lag och därför inte kan stå över Polens lagar. Domen har lett till skarpa reaktioner och flera stats- och regeringschefer krävde att ämnet diskuterades under veckans EU-toppmöte.

– Den nuvarande polska regeringen försöker göra ogjort vad en tidigare regering och författningsdomstol gjort när de förhandlade och sade ja till fördraget. Politikerna nu vill inte samma sak som dem som satt då, säger Carl Fredrik Bergström, professor i Europarätt vid Uppsala universitet .

EU är populärt bland polackerna, här en pro-EU- manifestation den 10 oktober i Krakow.
Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock

Carl Fredrik Bergström är väl medveten om hur populärt EU är bland polackerna och hur ekonomiskt beroende landet är, men påpekar ändå att omvärlden måste vara öppen för att regeringen på sikt vill ta landet ur EU.

– Man kan dra paralleller till brexit. Där var det ett parti som drog igång retoriken (Ukip), som ledde till en konstitutionell diskussion som gick att spela på för politiker som Boris Johnson, säger Bergström.

Men många britter har alltid varit skeptiska till EU. Uppsalaprofessorn tror att den polska regeringens strategi kan vara att på sikt försöka försvaga polackernas stöd för EU.

– Regeringen vill få till en konflikt mellan hela Polen och någon utanför, inte som nu en konflikt inom Polen. Kan man främja bilden av att någon utanför är mot oss polacker har man tagit några steg i den riktningen.

Premiärminister Morawiecki har tillbakavisat alla påståenden om att landet vill lämna EU.

Varför skulle Polen vilja lämna EU?

– I slutändan handlar det väl om någon slags makt. Den politik som Lag och rättvisa vill uppnå, som att styra över medierna, förbjuda prideflaggor och kunna starta fler kolkraftverk, är svår att genomföra inom ramen för EU, säger Carl Fredrik Bergström.

Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier, ser den polska regeringens agerande som inrikespolitisk och en effekt av att Lag och Rättvisa regerar med ett ännu mer EU-skeptiskt parti.

– För mig förefaller det inte som att någon av de framträdande politikerna inom Lag och rättvisa vill driva det till en punkt där man talar om polskt EU-utträde. Sedan kan man fundera på ifall de i tillräckligt hög grad varit medvetna om hur mycket av reformerna som också blir föremål för en europeisk politisk process , säger han.

Med tanke på hur Polen, och även Ungern, agerar finns det en ökad risk för att EU spricker?

– Det finns en risk att EU-samarbetet undermineras av att ha medlemmar som kvarstår i EU, men som inte accepterar förutsättningarna för medlemskapet enligt hur EU-institutionerna och andra länder tolkar förutsättningarna för medlemskapet, säger Göran von Sydow.

Från EU-håll är man noggrann med att de olika konflikterna man har är med regeringarna i Polen och Ungern. Inte med invånarna eller länderna som helhet.

– Det är därför Angela Merkel inte vill eskalera konflikten, för det skulle kunna driva dessa länder ut ur EU, säger von Sydow.

Samtidigt har hennes strategi inte vänt den politiska utvecklingen.

Professor Carl Fredrik Bergström tror att ifall EU-kommissionen bromsar lån och bidrag till Polen, som är en metod, slår det mot polska befolkningen.

– Håller man inne 38 miljarder euro drabbar det polacker i gemen. Regeringen kommer få många tillfällen att lyfta fram det i sina trogna medier, säger han.

Vid de senaste dagarnas toppmöte i Bryssel var diskussionen om Polen och rättsstaten lång, men sansad. 23 länder uttryckte sitt stöd för att EU-kommissionen, som är fördragets väktare, vidtar åtgärder mot Polen. Enbart Ungern motsatte sig detta medan Slovakien och ordförandelandet Slovenien höll sig neutrala.

Vid ett EU-toppmöte i somras, då Ungern precis drivit igenom nya lagar som inskränker på hbtq-personers fri- och rättigheter, var det mer högljutt. Nederländernas premiärminister Mark Rutte ifrågasatte varför Ungern ens var medlem av EU.

– För mig har de inget mer att göra i Europeiska unionen. Mitt mål är att få Ungern på knäna i denna fråga, sade Rutte.

Läs mer:

Massivt stöd bland EU-länder för åtgärder mot Polen

Strid mellan Polen och EU väntas på toppmöte