Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/expert-om-utbrottet-kan-halla-i-sig-i-flera-ar/

VÄRLDEN

Expert om utbrottet: ”Kan hålla i sig i flera år”

En kraftig pelare av rök och aska steg mot himlen under när utbrottet startade på söndagseftermiddagen.
En kraftig pelare av rök och aska steg mot himlen under när utbrottet startade på söndagseftermiddagen. Foto: Desiree Martin/AFP

Det är för tidigt att säga hur länge vulkanutbrottet på La Palma kommer att hålla i sig. Enligt seismologen Björn Lund kan det handla om flera år.

Antalet jordskalv har den senaste veckan ökat explosionsartat i de södra delarna av kanarieön La Palma, fler än 6 600 mindre skalv med en magnitud på uppemot 3,8 har registrerats sedan den 11 september.

– Det är en tydlig indikation är på väg att hända, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi, vid Uppsala universitet.

Klockan 15.15 lokal tid på söndagen inträffade det som lokala myndigheter befarat. En kraftig rökpelare steg på himlen när lava strömmade från en vulkan i Montaña Rajada-bergen i nationalparken Cumbre Vieja, på södra halvan av ön. Utbrottet orsakade fem sprickor i bergssluttningen, och myndigheterna har varnat för lavaströmmar.

Det inträffade på ön senast 1971. Då höll utbrottet i sig i tre dagar och en person omkom efter att ha kommit för nära lavaströmmarna. Dessförinnan är det ytterligare 22 år sedan ett vulkanutbrott på La Palma.

– Då höll det i sig i en vecka. Man vet aldrig med de här utbrotten, de kan pågå i flera år, säger Björn Lund.

Han tillägger:

– Ju längre tid det går, desto mer kunskap får vi om utbrottet. Först om ett par dagar kommer vi att kunna se hur det tilltar.

Björn Lund, universitetslektor i seismologi, vid Uppsala universitet.
Björn Lund, universitetslektor i seismologi, vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

I genomsnitt handlar det om ungefär ett utbrott var hundrade år sedan det första registrerare utbrottet år 1430.

– Det finns teorier om att det kan komma pulser, att det förekommer fler under en tidsperiod om hundra år, men det är svårt att veta var man i så fall befinner sig i en sådan period.

2017 ökade aktiviteten i berget avsevärt efter att varit i princip obefintlig sedan 1971.

Innan söndagens utbrott i Montaña Rajada-bergen inledde myndigheter evakueringen av boende i El Paso-kommunen och i flera omkringliggande byar. De många jordskalven var en tydlig indikator på rörelse i vulkanen.

Människor som befinner sig i närheten löper risk att utsättas för fara, säger Björn Lund.

– Svaveldioxid som vulkanen ger ifrån sig är rejält giftig. I vindriktningen kan det lätt bli för höga halter för att vara nyttigt.

På Island där ett vulkanutbrott pågått sedan i mars i år gör myndigheterna regelbundna mätningar av halterna i luften.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt