Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 16:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/extremtemperaturer-slar-hart-mot-centraleuropa/

VÄRLDEN

Extremtemperaturer slår hårt mot Centraleuropa

Röda korset delar ut dricksvatten till hemlösa i Toulouse, Frankrike.
Röda korset delar ut dricksvatten till hemlösa i Toulouse, Frankrike. Foto: Lionel Bonaventure/

Varmluft som har rört sig upp från Sahara gör att det just nu är rekordvarmt på flera håll i Frankrike och Tyskland. På flera platser är det 15 grader över normala temperaturer för årstiden.

– Lokalt sett kan det bli över 40 grader på sina håll i södra och västra Frankrike, säger meteorologen Isak Slettebø vid Stormgeo.

TT Text

Frankrike, Spanien och Tyskland står inför en tryckande junihelg som kommer eller redan har slagit värmerekord. I fredags mättes temperaturer på över 40 grader i vissa delar av Frankrike. Den franska meteorologiska tjänsten Météo France uppger att värmerekord för juni redan slagits i elva områden.

– I Frankrike är det 15 grader varmare än normalt för juni månad. Normaltemperatur för Paris den här tiden om året är 25 grader. Lokalt sett kan det bli över 40 grader varmt i södra och västra Frankrike på lördagen, säger meteorologen Isak Slettebø vid Stormgeo.

Sjukvården i Frankrike tar höjd för sjukdomsfall med anledning av de varma temperaturerna. Skolbarn har uppmanats att stanna hemma från skolan och festivalbesökare erbjuds kallvattenduschar.

I nordvästra Spanien, på gränsen till Portugal, härjar svårsläckta skogsbränder.
I nordvästra Spanien, på gränsen till Portugal, härjar svårsläckta skogsbränder. Foto: Pau Barrena/AFP

De höga temperaturerna som drabbat centrala Europa beror på en luftmassa som har tryckts upp från Sahara och sedan upp över Spanien och Frankrike.

– Det är ett lågtryck väst om Portugal som gör att varmluften från Sahara trycks upp över Europa.

Också i Spanien är hettan påtaglig. På lördagen registrerades temperaturer på mellan 40 och 42 grader i norra och nordöstra delarna av landet, rapporterar Reuters. I nordvästra Spanien, på gränsen till Portugal, härjar skogsbränder. Vid bergskedjan Sierra de la Culebra i nordvästra Spanien kämpar räddningstjänst med att släcka en brand som brunnit på nästan 20 000 hektar, rapporterar Reuters.

Bränderna i Spanien har tvingat minst 200 personer att lämna sina hem men inga rapporter om skadade har inkommit.

Rekordtemperaturer har uppmätts även i Tyskland och väntas stiga till mellan 29 och 35 grader på lördagen på sina håll.

– I Berlin är temperaturen över från 35 grader men kommer att sjunka till 20 grader på söndagen. Även i Frankrike sjunker temperaturerna lite i morgon, säger meteorologen Isak Slettebø.

Bild 1 av 3 I Berlin söker sig folk till vattnet med tampbåt för att få tillfälle att fly värmen.
Foto: Jens Kalaene/TT
Bild 2 av 3 Invånare i Madrid försöker svalka sig i en fontän.
Foto: Manu Fernandez/AP
Bild 3 av 3 Paris är en av Europas storstäder där värmen blir .
Foto: Michel Euler/AP

Norr om Östersjön tar det stopp för varmluften.

– Nordvästlig vind och kallare luft över Skandinavien håller emot.

I Storbritannien slogs rekord på fredagen för årets varmaste dag då man uppmätte över 30 grader. Det var den tredje dagen i rad som ett nytt värmerekord sattes.

Värmeböljan i juni månad bidrar till en växande oro för stora skogsbränder, vattenbrist och andra negativa konsekvenser av klimatförändringarna.

– Det vi bevittnar i dag är tyvärr en försmak av framtiden, säger Clare Nullis, talesperson för FN:s väderorgan WMO, och fortsätter: Som ett resultat av klimatförändringarna börjar värmeböljor tidigare, säger Nullis till TT.

Jannike Kihlberg: Värme är klimatkrisens tysta mördare

Ämnen i artikeln

Väder
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt