Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/facebook-tar-bort-allt-innehall-med-slagordet-stoppa-stolden/

Världen

Facebook tar bort allt innehåll med slagordet ”stoppa stölden”

Ett anslag med texten ”stoppa stölden” uppsatt inne i Kapitolium efter att mobben tagit sig in.
Ett anslag med texten ”stoppa stölden” uppsatt inne i Kapitolium efter att mobben tagit sig in. Foto: Jon Cherry/AFP

Facebook tar bort innehåll som innehåller Donald Trumps slagord ”stoppa stölden” från alla sina sociala medier, som ett led i förberedelsearbetet inför att Joe Biden svärs in som USA:s president den 20 januari, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

USA-valet 2020

Inläggen kommer att tas bort från både Facebook och Instagram, med hänvisning till företagets policy mot ”koordinerat skadligt beteende”.

Facebook säger att företaget hanterar de kommande två veckorna som en viktig civil händelse och att de trappat upp sitt arbete med anledning av våldsamheterna i Kongressen förra veckan.

Diskussioner om valresultatet tillåts på plattformarna och så kommer det förbli.

”Men mot fortsatta försök att organisera evenemang mot resultatet i det amerikanska presidentvalet, som kan leda till våld, och användning av termen tillhörande de som är inblandade i onsdagens våld i (Washington reds. anm.) DC vidtar vi denna ytterligare åtgärd fram till installationen”, skriver Facebook.

Flera inlägg har redan tagits bort i linje med den nya bedömningen.

”Stop the steal” – ”Stoppa stölden” blev Donald Trump och hans anhängares nya slagord efter valet i november, och syftar till det ogrundade påståendet om att Donald Trump berövades vinsten i presidentvalet med hjälp av omfattande valfusk. Inga juridiskt bärande bevis har lagts fram för att så skulle ha skett.

Flera av presidentens närmaste, bland andra vicepresident Mike Pence, Republikanernas majoritetsledare i senaten Mitch McConnell och justitieminister William Barr, har gått emot presidenten som med nästan alla medel som står honom till buds försökt stoppa den valde presidenten Joe Biden att tillträda.

Fem personer avled i samband med att USA:s kongressbyggnad Kapitolium stormades av Trumpanhängare i onsdags, bara timmar efter att presidenten uppmanat dem att ”visa styrka” mot valresultatet. Efter detta har Twitter, Facebook, Tiktok med flera slagit ned hårt mot Trump och hans sympatisörer. Presidentens egna konton har bland annat stängts ned.

It-jättarnas agerande har mötts av viss kritik, bland annat från Rysslands oppositionsledare Alexej Navalnyj. I Sverige har tryckfrihetsexperten Nils Funcke kallat agerandet för ”olämpligt”.

Läs mer: Ygeman: Rätt av Twitter att stänga Trumps konto

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Facebook
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt