Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/faroarna-massaker-pa-1-428-delfiner-uppror/

VÄRLDEN

Färöarna: Massaker på 1 428 delfiner upprör

Hela 1 428 delfiner dödades i helgen av jägare på Färöarna, på en enda dag. Bilderna på de blodiga kropparna upprör djurrättsaktivister i hela världen – och får till och med kritik från färöiska valfångstmän.

I söndags drevs en stor flock på tusentals vitsidingar in i en fjord vid Eysturøy på Färöarna, med hjälp av snabba motorbåtar och vattenskotrar. Vitsidingar är en delfinart i Nordatlanten som blir uppåt 2,5 meter lång.

Väl inne på grunt vatten i fjorden dödades alla delfiner, sammanlagt 1 428 stycken, av jägare med spjut, knivar och krokar.

Jakt på delfiner är förbjudet i EU och i stora delar av världen. Men på Färöarna – som tillhör Danmark men står utanför EU – är jakten inte bara tillåten. Den är också en tradition med anor från vikingatiden som många värnar om.

Söndagens massaker är ändå ett rekord. Aldrig tidigare har så många delfiner slaktats på en och samma dag. Det gamla rekordet på 1 200 noterades 1940, och i fjol var det bara 35 vidsidingar som dödades.

Bilderna av de döda delfinerna på stranden, mot bakgrund av en vik färgad röd av deras blod, upprör människor i hela världen.

Djurrättsorganisationen Sea Shepherd har fått dramatiska videor från färingar på plats i fjorden, där det bland annat framgår att många delfiner mötte en plågsam, långdragen död. Andra förefaller ha hackats till döds av båtarnas propellrar under den flera timmar långa indrivningen till havs.

1 428 döda delfiner på stranden vid Eysturøy på Färöarna. Kritiker talar om söndagens jakt som en massaker.
1 428 döda delfiner på stranden vid Eysturøy på Färöarna. Kritiker talar om söndagens jakt som en massaker. Foto: Sea Shepherd/AP

Val- och delfinfångst är känsliga ämnen på Färöarna, och när danska Ekstra Bladet intervjuar en kritisk färing som blev vittne till händelsen, vågar han inte säga sitt namn med hänsyn till sin egen och familjens säkerhet.

Han berättar om ”fullständigt okontrollerad och oorganiserad slakt”.

– Färöarna har högre bnp än resten av kungariket, och bra tillväxt. Här svälter ingen. Tvärtom slängs gammalt val- och delfinkött ofta för att ge plats i frysen, vilket är en stor utmaning för avfallshanteringen.

På Färöarna har händelsen utlöst en infekterad debatt i sociala medier, där många tar delfinjägarna i försvar.

”Ta det lugnt gott folk! Jag var där och såg på, det var fredligt och vackert. De som deltog förtjänar ett tack och inte en massa kritik”, skriver en användare på Facebook, enligt Danmarks Radio.

Men också företrädare för den färöiska valnäringen sällar sig till kritikerna. Hans Jacob Hermansen, ordförande i en organisation som värnar om rätten att jaga val, menar att söndagens jakt gick över gränsen för det acceptabla.

– Jag är chockad. Detta ödelägger allt arbete vi har gjort för att bevara valfångsten, säger han till det färöiska public service-bolaget KVF.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt