Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fauci-ojamn-vaccinering-skapar-tva-olika-usa/

VÄRLDEN

Fauci: Ojämn vaccinering skapar två olika USA

Smittskyddsexperten Anthony Fauci är rådgivare till president Joe Biden.
Smittskyddsexperten Anthony Fauci är rådgivare till president Joe Biden. Foto: Susan Walsh/CNP/Polaris

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci tror inte att deltavarianten kommer innebära en ny nationell smittotopp i landet. Däremot varnar han för ökad spridning i områden där många är ovaccinerade.

– Vi kommer att se nästan två sorters USA, säger han till NBC.

Nästan 55 procent av befolkningen i USA har fått åtminstone en dos av coronavaccinet. Totalt har nästan 330 miljoner doser delats ut i landet, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.

Samtidigt är skillnaden i vaccinationstäckning stor mellan olika områden och flera delstater väntas missa målet att ge 70 procent av alla vuxna en dos till söndagens nationaldagsfirande.

Den ojämna vaccineringen får smittskyddsexperten Anthony Fauci, rådgivare till president Joe Biden, att varna för att spridningen av deltavarianten kan ta fart i delar av landet.

– Jag tror inte att vi kommer se något på nationell nivå, för tack och lov har vi en betydande del av befolkningen vaccinerad. Så det kommer att ske regionalt, säger han till NBC.

Vaccineringsskillnaderna kommer dela landet i två delar, enligt Anthony Fauci som pekar på att bara 35 procent av invånarna har tagit en första dos i flera delstater.

– Under de omständigheterna kan man förvänta sig uppgångar i vissa delstater, regioner och städer, säger han.

Smittskyddsexperter uppmanar därför de som är skeptiska till vaccinet att lägga tvivlet åt sidan.

– För vissa är det ideologi, vissa är fundamentala antivaxxare eller mot vetenskapen. Men vi måste lägga det åt sidan nu. Vi har att göra med en historisk situation under den här pandemin och vi har verktygen för att motverka den.

Han poängterar att det finns nog vaccin till nästan hela befolkningen, samtidigt som många människor i världen skulle göra ”vad som helst” för att få en dos.

Tidigare i veckan varnade även Joe Biden för att deltavarianten kan spridas bland ovaccinerade.

– Jag är inte oroad för ett stort utbrott, en till nationell epidemi. Men jag är orolig för att liv kommer gå till spillo, sade presidenten på fredagen, enligt The Guardian.

Under pandemin har 33 715 157 amerikaner smittats av coronaviruset. 606 499 av dem har avlidit, enligt siffror från Johns Hopkinsuniversitetet.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Vaccination
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt