Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fem-gripna-efter-att-27-drunknat-i-engelska-kanalen/

VÄRLDEN

Fem gripna efter att 27 drunknat i Engelska kanalen

En av båtarna med migranter som lämnade Frankrike för Storbritannien på torsdagsmorgonen.
En av båtarna med migranter som lämnade Frankrike för Storbritannien på torsdagsmorgonen. Foto: News Licensing/MEGA

Fem misstänkta människosmugglare har gripits i Frankrike efter onsdagens tragedi där minst 27 migranter drunknade utanför Calais. Den franska regeringen har krismöte för att överväga fler åtgärder mot trafficking.

– Dessa människor måste ta sig förbi många hinder innan de kommer till Calais. De älskar England och vill ta sig till ert land, som vi såg i går riskerar de till och med sina liv för det. Så kan det inte fortsätta, säger Calais-hamnens ordförande Jean-Marc Puissesseau till BBC.

https://twitter.com/JustinWelby/status/1463804607981932553

Den aktuella båten var av uppblåsbar modell och påträffades på onsdagseftermiddagen av en fiskebåt i princip helt platt ungefär halvvägs över den drygt tre mil långa vattensträckan. I Europaparlamentet hölls en tyst minut för de döda efter lunch.

Bland de döda var tre barn och sju kvinnor, varav en var gravid, enligt franska åklagare. De flesta ombord ska ha varit kurder från Iran och Irak. Bara två personer ska ha kunnat räddas, en irakier och en somalier som båda är i livshotande tillstånd.

Migrantresor över kanalen är mycket vanliga och enligt regeringsdepartementets minister Steve Barclay har 20 000 sådana har stoppats under 2021. Även på torsdagen, efter olyckan, lämnade båtar den franska kusten med människor som söker sig till Storbritannien.

Både Frankrike och Storbritannien anklagar varandra för att inte göra tillräckligt för att stoppa människosmugglandet. Inrikesminister Gerald Darmanin och president Macron har kallat det för ett internationellt problem som hela EU bör ta ansvar för.

I Paris kallade regeringen till krismöte och samtalen med grannlandet har intensifierats. Båda länderna har utlovat skärpta satsningar och mer resurser för att få bukt med problemen. I det aktuella fallet har fem personer gripits misstänkta för grovt dråp.

– Det här visar att gängen, som skickar ut folk på havet i dessa farliga båtar, inte tänker sluta under några omständigheter, säger premiärminister Boris Johnson.

– Vårt erbjudande är att öka vårt stöd, men också att arbeta närmare med våra samarbetspartner på de aktuella stränderna, de platser där dessa båtar avgår från.

Läs mer:

Många döda i migrantolyckan i Engelska kanalen

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt