Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fem-miljoner-smittade-av-covid-19-i-indien-passerar-snart-usa/

Världen

Fem miljoner smittade av covid-19 i Indien – passerar snart USA

Bild 1 av 5 Provtagning i New Delhi.
Foto: Prakash Singh/AFP
Bild 2 av 5 Krav på munskydd i tunnelbanan i Delhi.
Foto: Jewel Samad/AFP
Bild 3 av 5 Grafitti i Bombay.
Foto: Sopa Images
Bild 4 av 5 Provtagning i ett tempel i Bombay.
Foto: Indranil Mukherjee/AFP
Bild 5 av 5 Sjukvårdare förbereder provtagning i Bombay.
Foto: Indranil Mukherjee/AFP

Indien passerade på onsdagen fem miljoner bekräftade fall av covid-19. Inom några veckor väntas landet med 1,3 miljarder invånare passera USA som det värst drabbade i världen.

Den senaste månaden har Indien varit det land som rapporterar högst antal dagliga fall. Det tog bara elva dagar för Indien att gå från fyra till fem miljoner fall. På onsdagen registrerades mer än 90.000 nya fall. De stora siffrorna kan delvis förklaras med att Indien fått fart på provtagningen, men spridningen av viruset väntas kulminera först i oktober.

Enligt en sammanställning som Times of India har gjort tog det 167 dagar för Indien att nå en miljon fall, 21 dagar att nå två miljoner och ytterligare 29 dagar att passera fyra miljoner

USA har 6,6 miljoner bekräftade fall, men med den nuvarande ökningstakten kommer Indien att passera USA som det värst drabbade landet under september.

I förhållande till befolkningens storlek blir dock bilden en annan. Indien har 1,3 miljarder invånare, det är flera hundra miljoner fler än den sammanlagda befolkningen i Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika.

Indien testar mer än en miljon människor varje dag, men enligt experter är det för lite och det finns farhågor om att mörkertalet är stort. Enligt en uppskattning från India Council for Medical Research, motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, hade Indien mer än sex miljoner smittade redan i maj.

Trycket på sjukvården är enormt. Behovet av syrgas har tredubblats när tiotusentals svårt sjuka patienter vårdas på sjukhus. I flera delstater, däribland Maharashtra där Indiens största stad Bombay ligger, har förråden tagit slut och läkare vädjar om snabba leveranser, rapporterar Reuters.

Dödsfallen som kan relateras till covid-19 är förhållandevis få. Drygt 80.000 personer har avlidit i Indien, jämfört med nästan 200.000 i USA och 133.000 i Brasilien.  Enligt experter är Indiens unga befolkning, där mer än hälften är under 25 år, en del av förklaringen. Det förs också resonemang om möjliga genetiska orsaker och att andra virussjukdomar, som dengufeber som är vanlig i Indien, kan ge immunitet mot covid-19. Även här finns det dock en risk för ett stort mörkertal, då långt i från alla dödsfall registreras i Indien även utan pandemi.

På onsdagen testades Nitin Gadkari, en av regeringens tyngsta ministrar positivt. Han uppmanar alla träffat att vara försiktiga och och följa myndigheternas rekommendationer. I augusti avled en tidigare president i sviterna av covid-19 och flera ledande politiker har varit sjuka under sommaren.

Premiärminister Narendra Modi satte hela Indien i karantän i mitten av mars. När restriktionerna började hävas i slutet av maj tog smittspridningen fart. Trots den snabba smittspridningen har lättnader införts med jämna mellanrum för att få fart på ekonomin. Nästa vecka kommer skolor på vissa platser att öppna och i huvudstaden New Delhi har tunnelbanetågen börjat rulla. Idrottsevenemang och religiösa sammankomster med 100 deltagare att tillåtas.

Tills för något år sedan växte Indiens ekonomi snabbast i världen. Under andra kvartalet föll tillväxten med 24 procent. Landet är inne i en recession och den akuta fattigdomen spås öka i coronapandemins spår. Frivilligorganisationer varnar för svält och undernäring i pandemins spår. Redan nu märks att trafficking och prostitution har ökat.

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt