Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 17:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fem-tropiska-stormar-over-atlanten-forsta-gangen-pa-50-ar/

Världen

Fem tropiska stormar över Atlanten – första gången på 50 år

Paulette, Rene, Sally, Teddy och Vicky. Det är namnen på de fem tropiska stormar som på måndagen befann sig över Atlanten.
Paulette, Rene, Sally, Teddy och Vicky. Det är namnen på de fem tropiska stormar som på måndagen befann sig över Atlanten. Foto: AFP photo/RAMMB/NOAA

Fem tropiska stormar härjade över Atlanten på måndagen. Antalet är det det högsta på nästan 50 år, enligt det amerikanska orkancentret NHC.

Nu närmar sig orkanen Sally USA:s golfkust, med vindstyrkor på över 40 meter per sekund.

Paulette, Rene, Sally, Teddy och Vicky. Det är namnen på de fem tropiska stormar som på måndagen befann sig över Atlanten. Inte sedan 1971 har lika många stormar varit aktiva samtidigt över havet, skriver amerikanska orkancentret NHC i en tweet. Under kvällen nedgraderades Rene, medan Sally och Paulette nu närmar sig USA.

https://twitter.com/NHC_Atlantic/status/1305579836962865157

Närmast fastlandet befinner sig orkanen Sally, som väntas nå södra USA natten till onsdagen, lokal tid. Vindar över 40 meter per sekund har uppmätts, och prognosen är att Sally kommer öka i styrka under dagen. Var landgången sker är för tidigt att säga, men NHC varnar för ”extremt farliga och livshotande stormvågor” i delstaterna Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.

Både Mississippi och Alabama har utlyst nödläge och Louisianas guvernör, John Bel Edwards, uppmanar invånare att hålla sig borta från översvämmade vägar.

Samtidigt närmar sig Paulette den amerikanska östkusten efter att tidigare ha slagit ut strömmen på stora delar av Bermuda. Ingen ska däremot ha dött eller skadats allvarligt på ögruppen. Medan ovädret närmar sig USA har vindstyrkan nu uppnått orkannivå.

Av de andra stormarna i Atlanten väntas Vicky avta i styrka, medan Teddy tilltar. Enligt prognosen uppnår Teddy orkanstyrka under onsdagen, samtidigt som ovädret närmar sig Bermuda.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt