Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/finlands-utrikesminister-oppnar-for-natoprocess-utan-sverige/

VÄRLDEN

Finlands utrikesminister: Finland och Sverige fortsätter Natoprocess tillsammans

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under en pressträff på tisdagen.
Foto: Vesa Moilanen/AFP

För första gången nämnde Finlands utrikesminister på tisdagen alternativet att Finland skulle gå med i Nato på egen hand.

På en pressträff senare understryker han att Finlands linje inte förändrats – Sverige och Finland fortsätter processen tillsammans.

– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, sade Pekka Haavisto på tisdagsmorgonen till Yle.

Han tillade dock att det är för tidigt att ta ställning till alternativet att Finland skulle gå vidare med processen på egen hand.

På en presskonferens under förmiddagen mjukar utrikesministern upp uttalandet och säger att det uttryckligen är Natos önskan att Sverige och Finland går med i Nato tillsammans. Han har i samtal med Sveriges utrikesminister Tobias Billström kommit överens om att båda ländernas process för ett Natomedlemskap går vidare som planerat.

– Vi har ett stort intresse av att gå vidare tillsammans med Sverige, säger Haavisto.

Han får frågan om Turkiet öppnat för möjligheten att Finland kan gå med ensamt.

– Båda ländernas process är så koordinerade att det är enklare för länderna att gå med tillsammans, säger Haavisto.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade på måndagen att Sverige inte ska förvänta sig turkiskt stöd efter koranbränningen utanför landets ambassad i Stockholm.

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, sade Erdogan.

Demonstrationer i Sverige mot Turkiet bromsar troligen Sveriges och Finlands medlemsskap, bedömer Pekka Haavisto. Han tror inte att Turkiets parlament kommer att ratificera ansökningarna före valet i Turkiet den 14 maj.

– Den senaste tidens händelser har skjutit på processen med veckor, säger Haavisto på pressträffen.

Finland och Sverige har tillsammans ansökt om att gå med i Nato. Detta måste godkännas av samtliga Natomedlemmar. Turkiet och Ungern har ännu inte sagt ja.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).
Foto: Thomas Karlsson

”Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra”, skriver Sveriges utrikesminister Tobias Billström i en kommentar.