Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/finlandska-socialdemokraterna-sade-ja-till-nato/

VÄRLDEN

Finländska socialdemokraterna sade ja till Nato

Finlands statsminister Sanna Marin.
Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: Franck Robichon/AP

De finländska socialdemokraterna, SDP, sade vid en omröstning i partifullmäktige på lördagseftermiddagen ja till att söka medlemskap i försvarspakten Nato.

President Vladimir Putin kallade beslutet för ”ett misstag” i ett samtal med den finländske presidenten Sauli Niinistö.

Omröstningen i SDP:s partifullmäktige slutade med siffrorna 53 för att ansöka om medlemskap i Nato, 5 emot och 2 blankröster, enligt SVT.

Beslutet kom efter att partistyrelsen tidigare under dagen ställt sig bakom ett medlemskap.

– Som en följd av den förändrade säkerhetsmiljön i Finland och Europa stödjer SDP ett finländskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. SDP ger sitt stöd till statsledningen att öppna diskussionen om ett medlemskap. Partistyrelsen godkände förslaget enhälligt och den socialdemokratiska riksdagsgruppen har yttrat sig i frågan, sade statsministern Sanna Marin i en kommentar då.

Nu ska regeringen fatta ett formellt beslut, och därefter väntar en omröstning i det finländska parlamentet. En ansökan om medlemskap kommer att ske inom de närmaste dagarna.

Finland räknar med att kunna gå med i pakt inom 4–12 månader.

Redan efter partistyrelsen beslut vid lunchtid på söndagen tog den finländske presidenten Sauli Niinistö kontakt med den ryske presidenten, Vladimir Putin, för att informera om Finlands planer.

”President Niinistö berättade för president Putin hur de ryska kraven i slutet av 2021, som syftar till att förhindra länder från att gå med i Nato, samt Rysslands stora invasion av Ukraina i februari 2022 har förändrat Finlands säkerhetsmiljö i grunden. President Niinistö meddelade att Finland beslutar sig för att söka medlemskap i Nato inom de närmaste dagarna” står det i presidentens pressmeddelande.

Rysslands president Vladimir Putin uppges ha svarat att det skulle vara ett misstag av Finland att överge sin neutralitet, skriver Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Ria.

– Det finns inget säkerhetshot mot Finland. Att ändra den finländska utrikespolitiken kan påverka de bilaterala relationerna negativt, fortsatte han.

Själv beskriver Sauli Niinistö samtalet som ”direkt och rättframt” och utan ilska.

Ryssland har tidigare meddelat att svaret på en finländsk Natoansökan ”inte kommer att vara baserat på känslor”, utan beroende på vilken ”Nato-infrastruktur som placeras där”.

Om Nato talar om att flytta kärnvapen närmare Ryssland så kommer Moskva att ge ett ”lämpligt svar”. Men det är för tidigt för att prata om att placera ryska kärnvapen runt Baltikum, enligt biträdande utrikesminister Alexander Grusjko.

Grusjko säger också att Ryssland ”inte underskattar hotet av ett militariserat Arktis” som han hävdar riskerar att förvandlas till en ”militär konfliktzon”.

Samtidigt säger han att Ryssland inte har några fientliga intentioner gentemot Finland och Sverige.

Under lördagen gjorde Ryssland även verklighet av sitt löfte att stoppa elleveranserna till Finland, skriver AFP.

Finland väntas däremot inte ha några problem med att ersätta den ryska elen, som på senare tid uppgått till cirka 10 procent av landets totalförbrukning.

Ämnen i artikeln

Finland
Nato
Sanna Marin
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt