Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 20:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fler-evakueras-undan-lava-pa-la-palma/

VÄRLDEN

Fler evakueras undan lava på La Palma

Cumbre Vieja-vulkanen på La Palme.
Cumbre Vieja-vulkanen på La Palme. Foto: Europa Press/TT

Ytterligare 800 personer tvingas lämna sina hem på kanarieön La Palma, efter det att ännu en ström lava börjat sippra från vulkanen som haft ett utbrott sedan den 19 september.

TT Text

Myndigheter beordrade evakuering ur området i redan hårt drabbade kuststaden Los Llanos de Ardane under tisdagen. Under bara några timmar tvingades invånarna samla ihop sina viktigaste tillhörigheter och lämna sina hem, som hotas begravas under lava.

”Delar av grannskapet har redan evakuerats, men med tanke på lavaströmmens utveckling bedömde vi det som nödvändigt att tömma denna del”, säger Los Llano de Aridanes borgmästare María García till spanska kanalen TVE.

Myndigheterna gav invånarna till klockan 18 lokal tid på tisdagen att packa ihop det allra nödvändigaste. Totalt har närmare 7 000 människor evakuerats från sina hem i näromliggande områden sedan vulkanutbrottet började för drygt en månad sedan.

– Vi ville hämta dokument och andra saker, hela vårt liv är i huset men det går inte att packa ihop 30 år på fem minuter, berättade Enrique, en av de evakuerade, till Reuters.

Lavan har hittills begravt 656 hektar mark, varav 150 hektar jordbruksmark. Över 1 400 byggnader har förstörts.

Vulkanen visar inga tecken på att minska i aktivitet. Nieves Sánchez, geolog på Spaniens Geologiska forskningsinstitut, berättade för El País att aktiviteten förmodligen inte kommer att avta inom de närmaste veckorna.

Under onsdagen väntas Spaniens premiärminister Pedro Sánchez göra sitt fjärde besök på ön sedan utbrottets start.

Läs mer:

Lavan antände fabrik – giftigt rökmoln sprids

Efter La Palmas vulkanutbrott: ”Vi har förberett en eventuell evakuering”

La Palmas flygplats öppnar igen

Bilder visar lavaströmmens väg mot havet

Ytterligare byggnader förstörda i lavaströmmar på La Palma

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt