Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 14:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fler-hemliga-dokument-hittade-hos-biden/

VÄRLDEN

Fler hemliga dokument hittade hos Biden

Ytterligare hemligstämplade dokument har hittats hos USA:s president Joe Biden.
Foto: Mandel Ngan/AFP

Ytterligare sex hemligstämplade dokument hittades när FBI genomsökte USA:s president Joe Bidens bostad i Wilmington i fredags. Några handskrivna anteckningar togs också i beslag.

TT Text

Genomsökningen tog över 12 timmar och täckte ”alla arbets-, boende- och förvaringsutrymmen i hemmet”, enligt presidentens personliga advokat Bob Bauer. Dokumenten var både från Bidens tid som senator och som vicepresident medan anteckningarna var från tiden som vicepresident. Vilken klassificeringsnivå som gäller för dokumenten ska nu granskas av justitiedepartementet.

Biden insisterar på att han inte har gjort något fel och har sagt att det handlar om ett oskyldigt misstag.

FBI:s genomsökning gjordes i samförstånd med Joe Biden, men han och hustrun Jill var själva inte hemma.

Under en resa till Kalifornien i torsdags sade presidenten att han ”samarbetar fullt ut och ser fram emot att få det här löst snabbt”.

Enligt advokat Bob Bauer har FBI begärt att Vita huset inte ska kommentera genomsökningen innan den är avslutad och Bidens personliga advokater samt Vita husets advokater är närvarande.

Det är oklart om det blir ytterligare sökningar på andra platser. Tidigare har Bidens personliga advokater sökt igenom hans bostad i Rehoboth beach i delstaten Delaware, och har uppgett att de inte hittat några officiella eller hemligstämplade dokument där.

Tidigare har hemligstämplade dokument hittats bland annat i Bidens garage i Wilmington och vid Penn Biden Center i Washington, en tankesmedja som är kopplad till University of Pennsylvania där Biden tidigare varit hedersprofessor. Där har Bidens egen personal hittat dem.

Justitieminister Merrick Garland har utsett den privata juristen och tidigare allmänna åklagaren Robert Hur till särskilt ombud för utredningen om eventuella missförhållanden kring Biden-dokumenten.

– Presidenten har från början varit fast besluten att hantera detta på ett ansvarsfullt sätt eftersom han tar det här på allvar, säger Vita huset-advokaten Richard Sauber under lördagen.

– Presidentens advokater och Vita husets advokatkontor kommer att fortsätta att arbeta med justitiedepartementet och ombudet, för att säkerställa att denna process genomförs snabbt och effektivt.

För att det ska handla om ett brott måste en person ”medvetet ta bort” handlingar utan behörighet, och ha för avsikt att förvara dem på en ”otillåten plats. Biden har tidigare sagt att han är ”förvånad” över att hemligstämplade dokument hittats på Penn Biden Center.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt