Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-21 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fler-personer-gripna-for-brutala-lararmordet-i-paris/

Världen

Fler personer gripna för brutala lärarmordet i Paris

01:11. Fyra personer har gripits efter att en historielärare knivmördades i en Parisförort. Läraren hade visat karikatyrbilder av profeten Muhammed under en lektion och dådet utreds som en islamistisk terrorattack.

Ytterligare fem personer har gripits efter det brutala mordet på en historielärare i Paris på fredagen. Två av dem är föräldrar till en elev på skolan där 47-åringen arbetade.

Totalt är nio personer misstänkta för inblandning i knivmordet som utreds som ett terrorattentat av fransk polis.

Läraren hittades på fredagen mördad, halshuggen, utanför en skola i en förort norr om Paris. Den misstänkte gärningsmannen – en 18-årig man född i Moskva som har tjetjenskt ursprung – sköts till döds av poliser några kvarter från brottsplatsen.

18-åringen var tidigare inte känd hos den franska underrättelsetjänsten, skriver Le Monde.

Under natten mot lördag greps fyra personer, samtliga uppges vara släkt med gärningsmannen.

Senare på lördagen greps ytterligare fem personer i utredningen kring mordet. Två av de gripna ska vara föräldrar till en elev på skolan där historieläraren undervisade. En av de nio gripna är minderårig, skriver Le Figaro.

Motivet är inte känt men åklagarmyndighetens antiterrorenhet beskriver fallet som ”ett mord med koppling till en terrororganisation”. Polisen ska ha hittat bilder som visade den mördade mannen på ett Twitterkonto med texten: ”Macron, de otrognas ledare. Jag har avrättat en av dina helveteshundar, som har vågat förringa Muhammed.”, enligt Le Monde.

Läraren hade i början av oktober visat bilder av de omstridda Muhammedkarikatyrerna av tidningen Charlie Hebdo för en grupp elever i skolan, i samband med en kurs om yttrandefrihet. Enligt uppgifter i fransk press ska föräldrar ha upprörts över händelsen och framfört klagomål till skolan.

På en presskonferens på lördagseftermiddagen med antiterroråklagaren Jean-François Ricard bekräftades uppgifterna. Skolan hade utsatts för flera hot och läraren hade gjort en polisanmälan om förtal efter lektionen med Muhammedkarikatyrerna. Åklagaren sa att mördaren hade bett några elever att peka ut historieläraren innan attacken.

Ricard kunde även bekräfta uppgiften att 18-åringen hade lagt ut foton av offrets sargade kropp på Twitter och där erkänt att han hade utfört dådet.

En av de nio anhållna är mördarens halvsyster som har varit medlem i våldsbejakande terrororganisationen Islamiska staten, enligt åklagaren.

Mordet rör upp starka känslor i Frankrike.

– En av våra medborgare har i dag mördats för att han lärde ut vad yttrande- och religionsfrihet är. Detta var ett islamistiskt terrordåd, kommenterade president Emmanuel Macron händelsen.

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) har reagerat. På Twitter skriver hon: ”Undervisning får inte begränsas av ovidkommande hänsyn. Sverige och Frankrike står bakom sina lärare.”

https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/1317224778114138113?s=20

På lördagskvällen Twittrade även statsminister Stefan Löfven och fördömde attacken.

”Mina tankar går till offrets familj och kollegor. Vi står alla enade och kommer inte att skrämmas av extremism och terror”, skriver Stefan Löfven (S) på Twitter.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1317500513466855427

Många parisbor, däribland föräldrar och elever, lade ner blommor vid ingången till skolan i förorten Conflans-Sainte-Honorine på lördagen. Föräldrar vittnade om att deras barn var mycket omskakade och ledsna.

”Min dotter är i chock, terroriserad av våldet i en sådan här handling. Hur ska jag förklara det otänkbara för henne?” skriver en pappa på Twitter, enligt Reuters.

Muslimska ledare fördömer mordet, som av många offentliga personer uppfattas som en attack mot själva fundamentet i den franska staten och dess värderingar av sekularism, religionsfrihet och yttrandefrihet.

Imamen vid mosken i Bordeaux, Tareq Oubrou, kallade dådet för barbariskt och menar att de många terrorattackerna från islamistiska militanter eller deras sympatisörer var förödande för Frankrikes muslimska samfund, skriver France Inter.

Frankrike har drabbats av en rad terrordåd de senaste åren. Nyligen inleddes rättegången mot de 14 personer som står åtalade för inblandning i attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015.

I samband med rättegången återpublicerade Charlie Hebdo Muhammedkarikatyrerna, vilket lett till nya hot mot tidningen. En 18-årig pakistansk man attackerade även två personer utanför huset där tidningen tidigare låg. Motivet var att hämnas publiceringen av karikatyrerna.

Läs mer: Man halshuggen i Parisförort – misstänkte gärningsmannen skjuten

Ämnen i artikeln

Paris
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt