Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/flera-doda-i-attack-i-norska-kongsberg/

VÄRLDEN

Fem döda i attack med pilbåge i norska Kongsberg

00:59. Flera personer har dödats när en person gick till attack med pilbåge i norska Kongsberg på onsdagskvällen.

Fem personer dödades när en man gick till attack med pilbåge i norska Kongsberg på onsdagskvällen. Den misstänkte gärningsmannen har gripits. Enligt polisen är det för tidigt att säga om dådet är terrormotiverat.

– Vi har alla möjligheter öppna, vi tar höjd för att det kan vara en terrorhandling, säger polischefen Øyvind Aas.

Statsminister Erna Solberg höll presskonferens sent på onsdagskvällen.

– Fruktansvärda handlingar har begåtts mot flera personer, jag förstår att många är rädda, säger hon.

Klockan 18.13 larmades polisen i Kongsberg om en man som gick omkring i centrum med pil och båge. Gärningsmannen rörde sig i ett stort område i centrum och tog sig in i en Coop Extra-butik, där han sköt mot människor. Den misstänkte gärningsmannen greps efter drygt en halvtimme, 18.47.

Läs också: Polischefen till DN i natt: Mannen sköt pilar mot polisen

– Jag måste tyvärr bekräfta att fem personer dödades och två skadades. De skadade är förda till sjukhus, säger Øyvind Aas, polischef i Sørøst politidistrikt, vid en presskonferens efter 23 på onsdagskvällen.

En av de skadade är en polisman som inte var i tjänst på onsdagen. När det gäller de döda vill polisen ännu inte berätta något om ålder eller kön. Anhöriga ska underrättas på onsdagskvällen, enligt polisen.

Polisen sköt varningsskott i jakten på mannen. Alla boende i området uppmanades att hålla sig inomhus.

Bild 1 av 3 Polisinsats i Kongsberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Bild 2 av 3 Flera ambulanser har ryckt ut till Kongsberg.
Foto: Joakim Fjeldli/NTB
Bild 3 av 3 Polisinsats i Kongsberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Den misstänkte gärningsmannen har förts till polisstationen i Drammen. Polisen tror att han har agerat ensam och i detta skede söker man inte efter flera gärningsmän. Motivet är oklart, då den misstänkte gärningsmannen inte har förhörts, säger polischefen Øyvind Aas vid presskonferensen på onsdagskvällen. Polisen vill inte uppge om han är känd för polisen sedan tidigare.

På torsdagsmorgonen uppger norska polisen på sin hemsida att den misstänkte gärningsmannen som gripits är en 37-årig dansk medborgare bosatt i Kongsberg.

Säkerhetspolisen är informerad om dådet. Flera sjukhus sattes i beredskap efter händelsen. Polisen fick förstärkning från Oslo och militärpolis och bombgruppen kallades in. Justitieminister Monica Mæland sade sent på onsdagskvällen att polisen i hela Norge har beordrats att bära vapen.

– Vi har en tät dialog med den ordinarie polisen, säger Martin Bernsen, senior rådgivare vid säkerhetspolisen PST till VG.

Bild 1 av 3 En pil i en vägg i Kongsberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Bild 2 av 3 Stor polisinsats i Kongsberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Bild 3 av 3 Polisinsats i Kongsberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Enligt polisen finns flera brottsplatser på den västra sidan av den älv som delar staden. Stora delar av Kongsberg var på onsdagskvällen avspärrade och det tog flera timmar innan polisen kunde få överblick av händelseförloppet.

– Vi arbetar för att säkra spår på de här ställena där brott har begåtts, för att få så mycket information som möjligt om vad som har hänt, säger Øyvind Aas.

Ett antal pilar hittades i flera byggnader i det avspärrade området.

– Uppgifterna från Kongsberg i kväll är hemska. Det är fruktansvärda handlingar som begåtts mot flera personer och en väldigt dramatisk situation som drabbat Kongsberg, säger den avgående statsminister Erna Solberg vid en presskonferens strax före 23 på onsdagskvällen.

– Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen. Våra tankar går först och främst till de drabbade och deras närmaste, forsätter hon.

Kommunchefen Kari Anne Sand säger att Kongsbergs krisgrupp försöker att ta hand om de som påverkats av händelserna. Flera kyrkor håller också öppet.

– Det är en tragedi för alla drabbade. Jag har inga ord, säger Kari Anne Sand till VG.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade attacken på onsdagskvällen.

”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, säger han i ett uttalande på Twitter.

Kongsberg ligger sydväst om huvudstaden Oslo och har omkring 20 000 invånare.

Läs mer:

Polischefen: Mannen sköt flera pilar mot polisen

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt