Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/flera-skadade-i-valdsamheter-i-kosovo/

VÄRLDEN

Flera skadade i våldsamheter i Kosovo

Polis på gatorna i Mitrovica i Kosovo.
Polis på gatorna i Mitrovica i Kosovo. Foto: Bojan Slavkovic/AP

Flera personer har skadats i norra Kosovo efter att kosovoserber och kosovansk polis drabbat samman under insatser mot varusmuggling. Våldsamheterna innebär en upptrappning av det redan spända läget mellan länderna.

På onsdagen genomförde polisen i Kosovo flera räder i landets norra delar för att slå mot varusmugglingen från Serbien. Insatserna ledde till sammandrabbningar mellan polisen och kosovoserber i orten Mitrovica.

Enligt myndigheten samlades kriminella grupper för att blockera vägar och hindra polisens arbete. Personerna ska ha attackerat polisen med bland annat skjutvapen och granater, skriver polisen enligt AP. Polisen ska ha besvarat elden och använt tårgas mot personerna.

Minst sju personer har skadats, varav sex är poliser, enligt myndighetens egen räkning. En 36-årig kosovoserb vårdas på sjukhus efter att ha skjutits i ryggen, meddelar den serbiska regeringen. Samtidigt skriver serbisk media skriver att fler kosovoserber har skadats.

https://twitter.com/AFP/status/1448255711121756165

Totalt har åtta personer gripits, enligt AP.

Våldsamheterna har fått Serbien att kräva omvärldens ingripande för att lugna ner situationen. Premiärminister Ana Brnabic menar att Kosovos agerande för länderna mot ”kaosets rand”.

Hennes kosovanska motsvarighet Albin Kurti menar dock att polisinsatsen inte ska politiseras.

”Brottslighet och kriminella grupper kommer inte att tolereras och kommer bekämpas. Vi kommer att kämpa och förhindra smuggling”, skriver han på sin Facebooksida, enligt AP.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har under onsdagen varit i kontakt med länderna, och säger våldsamheterna måste få ett stopp.

”De våldsamma händelserna i norra Kosovo måste sluta omedelbart”, skriver han på Twitter.

Läget har varit spänt mellan länderna efter en gränsdispyt förra månaden.

Bakgrunden är Kosovos regerings beslut att serbiska bilar ska byta till tillfälliga kosovanska registreringsskyltar efter att de passerat gränsen. Kravet på nummerskyltar resulterade i dagliga protester och vägblockader av serbiska lastbilschaufförer.

Bråket gjorde att både Serbien och Kosovo ökade närvaron längs gränsen – vilket fick EU och Nato att uppmana länderna att trappa ned konflikten.

Ämnen i artikeln

Serbien
Kosovo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt