Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/flygplatsen-oppnas-ater-pa-vulkandrabbade-on/

VÄRLDEN

Flygplatsen öppnas åter på vulkandrabbade ön

Vägarna sopas från aska på kanarieön La Palma.
Vägarna sopas från aska på kanarieön La Palma. Foto: Kike Rincan/Europa Press

Flygplatsen öppnas åter under söndagen på den vulkandrabbade kanarieön La Palma. Men det regionala flygbolaget fortsätter att ställa in avgångar tills vidare då vulkanen fortsätter att spy lava och sprida stora askmoln, rapporterar Reuters.

På söndagen tillät lokala myndigheter på La Palma flera lokalbor att hämta sina tillhörigheter från de hem som hotas av vulkanutbrottet. Kanarieöns regering meddelade att ”inga stora incidenter” inträffat sedan lördagen då delar av vulkanens krater kollapsade och en lavaflod uppstod, skriver Reuters.

Den lokala flygplatsen öppnades även igen efter att landningsbanan städats från aska. Men flera avgångar är fortsatt inställda på söndagen på grund av stora askmoln som spridit sig i området.

6 000 personer har evakuerats och nära 400 byggnader har förstörts under det senaste vulkanutbrottet på ön.
6 000 personer har evakuerats och nära 400 byggnader har förstörts under det senaste vulkanutbrottet på ön. Foto: Daniel Roca/AP

Binter, kanarieöns regionala flygbolag och den spanska flygplatsoperatören  Aena meddelar att omständigheterna är fortsatt svåra.

”Askmolnen från vulkanutbrottet gör det nödvändigt att behålla det tillfälliga stoppet i flygtrafiken till La Palma. Flygen som är planerade att landa i dag har ställts in. Stoppet kommer att fortsätta gälla till dess att omständigheterna är förbättrade och tillåter säkra flygresor”, skriver Aena i ett uttalande.

En vecka efter att utbrotten drog igång ses fortfarande aktiva lavaströmmar. Den ena uppges vara snabbflytande, medan den andra rör sig långsamt, enligt vulkan- och kriskommittén Pevolca.

– Vi har en ström som rör sig snabbt i norr där lavan kommer från de inre delarna av kratern och temperaturen är omkring 1 250 grader Celsius, säger Miguel Angel Morcuende, direktör för vulkan- och kriskommittén Pevolca på en presskonferens på söndagen.

På söndagen sände påven Franciskus ”solidaritet” till de som drabbats av utbrottet under sin veckovisa välsignelse i Peterskyrkan i Vatikanstaten. Kyrkor på La Palma höll även särskilda mässor för de drabbade.

Flygplatsen i La Palma har åter öppnat efter att man städat bort aska från landningsbanan.
Flygplatsen i La Palma har åter öppnat efter att man städat bort aska från landningsbanan. Foto: Kike Rincan/Europa Press

Vulkanen som fick sitt första utbrott på söndagen förra veckan gick in i en ny explosiv fas på fredagen, enligt experter.

Utbrottet har förstört hundratals hus och tvingat när 6 000 att fly sina hem och beräknas kunna pågå mellan 24 och 84 dagar, enligt Kanarieöarnas vulkanologiska institut.

Inga dödsfall eller allvarliga skador har hittills rapporterats, men omkring 15 procent av öns bananodlingar riskerar att förstöras vilket innebär att tusentals jobb kan försvinna.

Läs mer: Flygplatsen på La Palma stängd: ”Vulkanen har tagit nytt andetag”

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt