Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-23 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fn-bekraftar-rekordvarme-pa-antarktis/

VÄRLDEN

FN bekräftar rekordvärme på Antarktis

FN bekräftar 18,3 grader som nytt värmerekord för Antarktis. Mätningen gjordes den 6 februari förra året vid en argentinsk forskningsstation och nu går Meteorologiska världsorganisationen (WMO) i god för att siffran stämmer.

TT Text

– En verifiering av det här temperaturrekordet är viktig för det hjälper oss att skapa en bild av vädret och klimatet vid en av jordens sista utposter, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas, som påpekar att kontinenten är en av de regioner i världen som värms upp snabbast – nästan tre grader under de senaste 50 åren.

– Det här nya värmerekordet överensstämmer således med den klimatförändring som vi observerar.

Den tidigare bekräftade maxtemperaturen på Antarktis var 17,5 grader från den 24 mars 2015.

Ämnen i artikeln

Antarktis
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt