Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 06:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fn-rapport-tiotusentals-riskerar-att-svalta-ihjal-i-tigray/

Världen

FN-rapport: Tiotusentals riskerar att svälta ihjäl i Tigray

Flyktinglägret Umm Rakouba i Sudan dit många människor har flytt från krigsdrabbade Tigrayprovinsen.
Flyktinglägret Umm Rakouba i Sudan dit många människor har flytt från krigsdrabbade Tigrayprovinsen. Foto: Nariman El-Mofty/AP

Sex miljoner människor i krigsdrabbade Tigrayprovinsen i norra Etiopien är i akut behov av bistånd. Enligt en rapport från FN-organet OHCA kan tiotusentals av dem ha svultit ihjäl om två månader.

I början på november förklarade Etiopiens president Abiy Ahmed krig mot Tigray people's liberation front (TPLF), partiet som styr landets norra provins. Sedan dess har kommunikationerna till och från det konfliktdrabbade området varit stängda. Osäkerheten, byråkratin och militära närvaron i Tigray har förhindrat livsnödvändigt bistånd att nå de sex miljoner människor i landsbygdsområdena som är i akut behov av hjälp.

Nu varnar FN för att tiotusentals människor riskerar att svälta ihjäl på två månader, rapporterar AP.

”Trots vissa framsteg är de humanitära insatserna kraftigt otillräckliga mot det enorma behov som finns över hela regionen”, står det i en ny rapport från FN-organet OCHA.

En kontroll av 227 barn upp till fem år visar ”förbluffande hög undernäring”, utan att rapporten går in på hur många enskilda fall det rör sig om. Vid ytterligare en kontroll av över 3.500 barn ska 109 ha uppvisat svår akut undernäring, ett tillstånd som av Världshälsoorganisationen, WHO, beskrivs som direkt livshotande.

”Undernäringen i området kommer förvärras allt eftersom hushållen får tillgång till färre mål mat om dagen”, står det i rapporten.

Internet och telefoni har varit helt nedsläckt sedan konflikten började, viljet försvårat biståndsorganisationernas arbete samt medias möjligheter att bevaka konflikten. Men enligt vittnesmål har det pågått plundring, massvåldtäkter och brott mot mänskliga rättigheter i Tigray-provinsen.

Sedan konflikten började tros tusentals människor ha dött. Hundratusentals har också tvingats fly sina hem varav 60.000 av dem över till angränsande Sudan.

Ämnen i artikeln

Etiopien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt