Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fn-utredning-venezuelas-president-skyldig-till-brott-mot-manskligheten/

Världen

FN-utredning: Venezuelas president skyldig till brott mot mänskligheten

Venezuelas president Nicolas Maduro.
Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Matias Delacroix/AP

Venezuelas regering har begått allvarliga överträdelser och bör ställas till svars för brott mot mänskligheten, enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter. President Nicolás Maduro och flera andra toppolitiker är direkt inblandade, enligt en rapport som presenterades på onsdagen.

FN har under ett år granskat mord, tortyr, våld och försvinnanden i Venezuela. Teamet stoppades från att att resa in i landet, då Venezuelas FN-ambassadör beskriver uppdraget som en ”fientlig handling”, rapporterar BBC.

Venezuela befinner sig sedan flera år i en svår ekonomisk och politisk kris. Mer än fem miljoner människor har flytt från landet. Den pågående maktkampen mellan den auktoritära presidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaido, som har utropat sig till interrimspresident och som stöds av USA och många länder i Europa, försvårar krisen.

I rapporten som presenterades på onsdagen skriver FN:s utredare att Venezuelas säkerhetstjänst sedan 2014 utövat våld i syfte att undertrycka politisk opposition och terrorisera landets befolkning. Det handlar inte om isolerade händelser utan ett systematiskt agerande.

Enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter är president Maduro och landets politiska ledning väl medvetna om vad som pågår, och i bland direkt inblandade i enskilda fall. 45 personer pekas ut som direkt ansvariga, en lista som i ett senare skulle kunna fungera som ett underlag till åtal i en internationell domstol.

Ett typiskt tillvägagångssätt är att vapen planteras i ett område som uppfattas som lojalt mot den politiska oppositionen. Säkerhetsstyrkorna stormar sedan in och skjuter ihjäl människor. Andra grips och torteras. Venezuela sticker ut som ett land med en hög andel mord som är sanktionerade av staten, skriver utredarna.

FN:s råd för mänskliga rättigheter slår också fast att många har gripits och torterats i samband med regimkritiska protester.

Rapporten grundar sig på 223 fall, men FN:s råd för mänskliga rättigheter har kartlagt ytterligare nästan 3.000 fall.

Ämnen i artikeln

Venezuela
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt