Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/folkomrostning-hot-mot-1-4-miljoner-eu-medborgare-i-schweiz/

Världen

Folkomröstning hot mot 1,4 miljoner EU-medborgare i Schweiz

Foto: Gian Ehrenzeller/AP

En sorts ”schwexit” – det är vad som står på spel när schweizarna går till vallokalerna på söndag. Om ja-sidan vinner i folkomröstningen kan det leda till att alplandet klipper många av banden med EU.

Schweiz är inte medlem i EU, men helt omgivet av medlemsländer i unionen om man undantar pyttelandet Liechtenstein.

Alplandet deltar ändå på många sätt i det europeiska samarbetet. Genom en rad bilaterala avtal är det exempelvis med i Schengensamarbetet som garanterar fri rörlighet. Det följer också en mängd EU-lagar och regler som gör det möjligt att vara en del av unionens inre marknad.

Men SVP, det nationalistiska högerpartiet som är störst i landets parlament, tycker att EU blandar sig för mycket i Schweiz inre angelägenheter. Framför allt tycker partiet att invandringen från EU-länderna är för stor.

Därför har SVP drivit fram en folkomröstning om att riva upp de avtal som landet har slutit med Bryssel om fri rörlighet. Omröstningen sker söndagen den 27 september.

Valrörelsen har varit hård, och argumenten som SVP för fram påminner inte så lite om den brittiska brexitkampanjen för fyra år sedan. Man varnar för att utlänningarna tar schweizarnas jobb, driver upp bostadspriserna och att vissa av dem är kriminella.

Valaffischer visar en stor jeansklädd bakdel med EU-symboler som sätter sig tungt på Schweiz, med texten ”nog nu!”

Alla övriga partier kampanjar för ett nej, och många påpekar att om man river upp ett av avtalen med EU så hotas hundratals andra – vilket kan få katastrofala följder för den schweiziska industrin.

Unionen är förstås Schweiz överlägset största handelspartner, men också för EU är alplandet viktigt: det är fjärde störst i handel efter USA, Kina och Storbritannien.

Nu lutar det ändå åt att förslaget förlorar. I de senaste mätningarna får nejsidan runt 60 procent av rösterna. Men SVP har överraskat förut, och kan vinna på att ha de mest motiverade väljarna om valdeltagandet blir lågt.

Inte mindre än 1,4 miljoner av Schweiz 8,4 miljoner invånare är EU-medborgare. De har anledning att vara oroade för en ”schwexit”.

Liksom kanske de 460.000 schweizare som bor i EU-länder.

Ämnen i artikeln

Schweiz
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt