Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/foraldrar-stammer-sin-son-for-uteblivna-barnbarn/

VÄRLDEN

Föräldrar stämmer sin son för uteblivna barnbarn

Föräldrarna vill ha tillbaka pengarna för det påkostade bröllopet.
Föräldrarna vill ha tillbaka pengarna för det påkostade bröllopet. Foto: Ashish Vaishnav

En 61-årig pensionerad ingenjör och hans 57-åriga fru i delstaten Uttarakhand i Indien har stämt sin son och sonhustru för att de inte skaffat några barn efter sex års äktenskap.

Det äldre paret vill nu ha ett barnbarn inom ett år – annars kräver de att sonen betalar tillbaka motsvarande sex miljoner för sin pilotutbildning i USA och det påkostade bröllopet.

Paret kallar sonen och sonhustruns uteblivna familjebildning för ”psykiska trakasserier”. Fallet ska tas upp i en domstol i staden Haridwar på tisdag,.

– Jag har bara en son. Jag spenderade alla mina besparingar på hans uppfostran. Jag skickade honom till USA 2006 och betalade fem miljoner rupies (omkring 600 000 kronor) för en pilotutbildning. Han tvingades återvända till Indien på grund av den internationella ekonomiska krisen och jag fick försörja honom, säger mannen till The Times of India.

Efter två år fick sonen ett jobb på ett privat flygbolag i Indien och föräldrarna arrangerade ett äktenskap åt honom 2016 – fortfarande det vanligaste förfarandet bakom äktenskap i Indien. Förhoppningen var att få barnbarn att vara tillsammans med sedan de blivit pensionärer. Bröllopet hölls på ett femstjärnigt hotell, paret fick en lyxig bil för hundratusentals kronor och en bröllopsresa utomlands.

– Min son har varit gift i sex år men de planerar fortfarande inte att skaffa barn. Om vi hade ett barnbarn skulle våra liv bli uthärdliga, säger mannen, som tillägger att både han och frun mår psykiskt dåligt.

– Vi är väldigt olyckliga. Vi är pensionerade. Vi vill bli farföräldrar. Vi är till och med villiga att ta hand om deras barn. Barnbarn ger glädje i människors liv, men vi berövas den.

– Vi hade inget annat val än att gå till domstolen. Vi har försökt prata med dem men när vi tar upp frågan om barnbarn blir de undvikande. Deras beslut att inte skaffa barn skulle innebära slutet för vårt efternamn”, säger den 57-åriga kvinnan till BBC.

Sonen och sonhustrun bor för närvarade 200 mil ifrån varandra, på grund av sina arbeten.

Det äldre parets advokat Arvind Srivastava säger till The Times of India att fallet är det första av sitt slag i Uttarakhand och sannolikt i hela Indien.

– Så som paret ser det är deras begäran rättfärdigad. De har rätt att förvänta sig ett barnbarn.

I Indien är det vanligt att barn tar hand om sina föräldrar när de blir äldre. Det finns till och med ett utslag i Högsta domstolen i New Delhi att det är ”en moralisk plikt och juridisk skyldighet”. Beslutet om att skaffa barn är dock i första hand kvinnans. I Indien anser många kvinnor att de pressas av både familjen och samhället att skaffa barn, vilket framkallar stress.

Läs mer:

Expert: ”Människan är inte byggd för att klara hur hög värme som helst”

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt