Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/forbittring-nar-sanchez-portar-kungen/

Världen

Förbittring när Sanchez portar kungen

Den spanske kungen Felipe VI och premiärminister Pedro Sanchez.
Den spanske kungen Felipe VI och premiärminister Pedro Sanchez. Foto: TT

Den spanska regeringen har förbjudit kung Felipe VI att delta i det spanska rättsväsendets årliga festligheter i Barcelona på fredagen. Premiärminister Pedro Sánchez vill dock inte avslöja varför – och möts av förbittrade reaktioner.

Uppdatering 200925 kl 14.49: Texten har tillfogats en rättelse

Varje år utexamineras nya domare från juristhögskolan i Barcelona, och var gång är statschefen evenemangets hedersgäst och beskyddare. Också i år skickades inbjudningskorten ut i kungens namn. Justitieminister Juan Carlos Campo försökte på torsdagen förklara varför kungen hindrats delta:

– Vi fattar våra beslut med statens intressen för ögonen och tar med olika faktorer i beräkningen.

Det gåtfulla svaret har satt fart på spekulationer om regeringens motiv. Socialistkoalitionen förhandlar som bäst med de katalanska separatisterna om stöd för årets budget, och vissa tolkar Sánchez blockering av kungens resa som en present åt separatistpartierna ERC och JPC.

En annan tolkning går ut på att Sánchez velat locka till sig röster från koalitionspartnern Podemos, vars ledare öppet tar parti mot monarkin.

Blotta ryktet om sådana eftergifter har utlöst en våg av protester. Högsta Domstolens president Carlos Lemos har aviserat att han kommer att protestera mot behandlingen av kungen i sitt tal under fredagens ceremoni.

Obekvämt nog för regeringen kommer samtidigt flera opinionsundersökningar som visar att kungahusets popularitet ökat sedan Felipe VI:s far, den förre kungen Juan Carlos I, gick i frivillig exil i augusti. 56,3 procent av spanjorerna föredrar monarkin, medan 33,5 procent förklarar sig vara republikaner, enligt den största mätningen.

Sedan han tillträdde sommaren 2018 har Pedro Sánchez behandlat kungen som en underordnad, lagt sig i hans resprogram, förbjudit honom att yttra sig i vissa frågor och ibland låtit sig själv och sin hustru ersätta kungaparet vid högtidliga tillfällen.

Då Sánchez bildade regering ignorerade han den stående rutinen, som ger statschefen en formell roll i proceduren. Stämningen mellan de bägge är ansträngd, men kungens möjligheter att hävda sig är kringskurna, eftersom regeringen har vetorätt ifråga om hans dagordning och innehållet i hans tal.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick kung Felipe VI fel titel.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt