Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 23:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/forgiftades-av-novitjok-slutar-jobba-som-polis/

Världen

Förgiftades av novitjok – slutar jobba som polis

Polis utanför Sergej Skripals bostad i Salisbury. Nick Bailey var först att gå in i ex-agentens hus efter att han och hans dotter förgiftats av novitjok.
Polis utanför Sergej Skripals bostad i Salisbury. Nick Bailey var först att gå in i ex-agentens hus efter att han och hans dotter förgiftats av novitjok. Foto: Matt Dunham/AP

Polisen Nick Bailey var nära att dö när han förgiftades av novitjok i samband med utredningen av angreppet på den ryske ex-agenten Sergej Skripal. Nu lämnar han polisyrket.

”Jag klarar inte jobbet längre”, skriver han på Twitter.

I mars 2018 var Nick Bailey den första polisen som gick in i Sergej Skripals hus i brittiska Salisbury, efter att ex-agenten och hans dotter hade blivit förgiftade. Då visste han inte om att nervgiftet novitjok hade smetats på dörrhandtaget till bostaden. Bailey blev ordentligt dålig och vårdades två veckor på intensivvårdsavdelningen, där han var nära att dö, uppger The Independent.

Händelserna skildras bland annat i tv-serien ”Giftattacken i Salisbury”, som nyligen har visats i Sverige.

Nu meddelar Bailey att han lämnar polisen i  Wiltshire – efter 18 år.

Han skriver på Twitter att han måste erkänna sig besegrad och acceptera att han inte längre kan göra jobbet.

”Jag har velat bli polis sedan jag var tonåring, jag kunde inte föreställa mig att göra något annat, det är därför det här gör mig så ledsen”, skriver han och använder hashtaggen ”mentalhealthmatters” (psykisk hälsa spelar roll, reds anm.).

https://twitter.com/ExDsNickBailey/status/1317465190536019970

Bailey menar att händelserna i Salisbury berövat honom så mycket.

”Trots att jag jobbat så hårt för att få det att fungera vet jag att jag inte kan få frid så länge jag stannar kvar i den miljön. Polisjobbet kommer att finnas kvar i mitt hjärta och jag känner mig hedrad och privilegierad över att ha varit en del av polisen i Wiltshire.”

Bailey har tidigare berättat om den svåra tiden efter förgiftningen. Han har försökt gå tillbaka till jobbet vid tre tillfällen, men det har inte fungerat.

Storbritannien har pekat ut två ryska agenter inom den militära underrättelsetjänsten GRU som ansvariga för förgiftningen. Båda männen fångades på övervakningsfilmer i Salisbury dagen före attacken.

Men Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna och president Putin har hävdat att de misstänkta männen är civila.

I augusti insjuknade den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj när han flög mellan Tomsk i Sibirien och Moskva. Tyska läkare konstaterade senare att han blivit förgiftad av novitjok. Navalnyj anklagar Putin för att ligga bakom förgiftningen, men även i det här fallet har Ryssland avfärdat alla anklagelser.

Läs mer:

Efter nästan ett år: Novitjok-saneringen i England klar

Putin vill glömma giftattacken som han kallar för ”fluff”

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt