Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/forskare-dodshotades-efter-att-ha-intervjuats-om-covid-19/

VÄRLDEN

Forskare dödshotades efter att ha intervjuats om covid-19

Femton procent av 321 forskare säger att de har utsatts för dödshot sedan de intervjuats i medier om covid-19. Det visar en enkät som gjorts av tidskriften Nature.

Enligt Natures undersökning var de vanligaste orsakerna till hoten att forskarna uttalat sig om vaccin, munskydd, ursprunget till coronaviruset och hur verksamma olika mediciner ska vara när det gäller att bota sjukdomen.

Av de 321 tillfrågade sa 15 procent att de hade hotats till livet och 22 procent att de hotats med fysiskt eller sexuellt våld. 66 procent svarade att de haft någon form av negativ erfarenhet efter att ha framträtt i medier, skriver The Guardian.

Några av de tillfrågade forskarna hade valt att sluta uttala sig efter hoten.

I flera fall hade hoten kommit i form av mejl men också som telefonsamtal eller i inlägg på sociala medier. Sex stycken forskare hade också blivit utsatta för fysiska attacker.

Vid en liknande undersökning genomförd i Australien svarade 12 procent att de hade hotats till livet och ytterligare 12 procent att de hotats med våld av något slag.

Läs mer om coronapandemin här

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt