Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/forskare-forsoker-aterskapa-levande-mammut/

VÄRLDEN

Forskare försöker återskapa levande ”mammut”

Mammutunge, död för 42 000 år sedan, infryst i permafrosten i Sibirien, upptäckt 2007.
Mammutunge, död för 42 000 år sedan, infryst i permafrosten i Sibirien, upptäckt 2007. Foto: Kin Cheung/AP

Amerikanska forskare och bioteknikföretaget Colossal planerar att skapa en nutida version av den sedan länge utdöda mammuten. Om sex år kan de första kalvarna ha fötts.

Idén ser ut att vara hämtad från filmen ”Jurassic park” men istället för dinosaurier försöker nu forskare vid Harvard medical school i Boston återskapa vad som ska bli en kopia av den sibiriska mammuten. Detta genom att skapa en hybrid mellan den asiatiska elefanten och dna från mammutar funna i den sibiriska permafrosten. Det skriver bioteknikföretaget Colossal på sina webbplats.

Mammutarna dog ut för omkring 10 000 år sedan och ännu i dag hittas deras välbehållna kroppar i permafrosten. Ofta med den tjocka päls som skyddade dem från kylan kvar på kroppen.

Enligt The Guardian planerar forskarna att rädda den utrotningshotade asiatiska elefanten genom att förändra celler från den på ett sätt som gör att de kan bära med sig gener hämtade från djupfrysta mammutar.

Därefter skapas ett ägg i Colossals laboratorier varefter dess kärna ersätts med celler som innehåller mammut-dna. Ägget ska sedan bäras av en surrogatmamma eller i en artificiell livmoder.

Forskarnas förhoppning är att få fram en elefant som klarar av att leva på den arktiska tundran.

– Vårt mål är att skapa en elefant som klarar av kyla men som kommer att likna och bete sig som en mammut, säger professor George Church vid Harvard medical school som arbetar med projektet till The Guardian.

Tekniken beskrivs som nydanande och kommer att använda sig av gensaxen Crispr, skriver Business Wire.

– Aldrig tidigare har mänskligheten haft möjligheten att utnyttja den här teknikens kraft till att återskapa ekosystem, hela vår jord och se till att den får en framtid genom att återskapa utdöda djur, säger Colossals vd Ben Lamm till sajten.

Enligt Lamm ska de modifierade elefanterna bidra till att återge Arktis sin forna fauna och på så vis bromsa klimatförändringarna där. Bland annat hoppas forskarna att elefantmammutarna ska hjälpa till att återställa de grässlätter som tidigare fanns i Sibirien genom att knuffa omkull träd, skriver The Guardian.

Ämnen i artikeln

Arktis
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt