Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 00:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/forskare-jag-tror-inte-findsen-ar-en-dansk-stig-bergling/

VÄRLDEN

Forskare: Jag tror inte Findsen är en dansk Stig Bergling

Bild 1 av 2 Lars Findsen är chef för den danska militära underrättelsetjänsten.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/TT
Bild 2 av 2 Alexandra Franzén, doktor i sociologi vid Lunds universitet.
Foto: Emma Lord

Chefen för den danska militära underrättelsetjänsten, Lars Findsen, riskerar upp till tolv års fängelse för landsförräderi. Aldrig tidigare har en så hög nordisk underrättelsechef misstänkts för detta brott.

Men det är inte första gången en dansk spionchef misstänks för att ha lämnat ut hemliga uppgifter.

Det var den 8 december som Lars Findsen greps på Kastrup utanför Köpenhamn misstänkt för brott mot paragraf 109 i den danska brottsbalken, en paragraf som rör landsförräderi, spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet.

Det är inte första gången Danmark misstänker en hög spionchef för att lämnat uppgifter som skulle kunna skada rikets säkerhet.

2016 publicerade journalisten Morten Skjoldager boken ”Syv år for PET – Jakob Scharfs tid”, en bok som byggde på intervjuer med den tidigare chefen för Danmarks säkerhetstjänst, PET. Den danska säkerhetstjänsten lyckades få tingsrätten i Köpenhamn att besluta om att boken inte skulle få publiceras. Orsaken var att PET misstänkte att den innehöll uppgifter som var hemliga och som inte skulle få spridas.

En slutsats säkerhetstjänsten dragit enbart från att ha läst bokens baksidestext.

– När PET läst texten på baksidan vände man sig till bokförlaget och bad att få ett exemplar för förhandsgranskning, men fick nej. Förlaget hänvisade till att det råder yttrandefrihet i Danmark och att man inte accepterade att myndigheter skulle godkänna deras böcker på förhand, säger Alexandra Franzén, doktor i sociologi vid Lunds universitet.

Detta lät alltså PET inte nöja sig med utan gick till domstol för att få boken stoppad. Dessutom krävde säkerhetstjänsten att rätten inte skulle informera förlaget eller författaren så att dessa kunde försvara sig under förhandlingen, vilket rätten gick med på. De bokhandlare som trots publiceringsförbudet sålt boken fick sina exemplar konfiskerade.

Till slut åtalas PET:s före detta chef Jakob Scharf för brott mot tystnadsplikten.

Efter att ha dömts på en rad punkter av Köpenhamns tingsrätt friades Scharf senare i den danska motsvarigheten till Hovrätten.

– Där blev han frikänd på 27 av 28 åtalspunkter och behövde bara betala dagsböter för den. Scharf behövde heller inte betala rättegångskostnaderna. Jag betraktar det som ett de facto frikännande. Det finns inget i boken som var hemligt eller borde ha varit hemligt, allt var redan offentliggjort på olika sätt.

Alexandra Franzén konstaterar också att i Danmark är det även förbjudet för andra aktörer att sprida uppgifter från en person som brutit mot sin tystnadsplikt. Något som inte gäller i Sverige.

– Om man jämför Sverige och Danmark så har Sverige en mycket starkare pressfrihet- och yttrandefrihetslagstiftning. För samtidigt som Danmark har en grundlag som säger att censur inte är tillåtet har de i praktiken en sorts förhandscensurlagstiftning då en dansk domstol kan förbjuda journalistiska publiceringar.

– I Sverige hade inte tingsrätten kunnat förbjuda ett förlag och en författare från att publicera en bok, det tillåter inte grundlagen.

Alexandra Franzén tror inte att anklagelserna mot Lars Findsen har att göra med vad vi i Sverige skulle beteckna som spioneri:

– Den danska presskåren har gjort bedömningen att detta fall inte handlar om vad som enligt den svenska lagstiftningen och folkopinionen utgör spioneri, alltså om att ge uppgifter till främmande makt och på så sätt bistå statens säkerhetspolitiska fiender. Detta handlar i stället om att olika personer inom underrättelse- och säkerhetstjänsten misstänks ha pratat med danska journalister och läckt material till dem.

– Jag tror inte att det handlar om misstankar om en dansk Stig Bergling eller Stig Wennerström, säger Alexandra Franzén som pekar på att såväl chefen för PET som den tillförordnade chefen för danska underrättelsetjänsten FE har besökt danska mediehus och varnat cheferna att även danska medier kan bli bestraffade under paragraf 109.

Läs också:

Danmarks tidigare försvarsminister åtalas för att ha avslöjat statshemligheter

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt