Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 17:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/forsta-videon-fran-landningen-pa-mars/

Världen

Första videon från landningen på Mars

01:56. Efter förra veckans framgångsrika landning av rymdsonden Perseverances på Mars har det amerikanska rymdorganet Nasa nu släppt rörliga bilder från den historiska händelsen. Landningen kan följas via en kamera ombord på rymdsonden.

På måndagen publicerade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa de första rörliga bilderna från landningen på Mars. Genom en kamera ombord går det att följa landningen.

Det var i torsdags i förra veckan som Nasa placerade sin tre meter långa rover Perseverance på planetens yta. Den lilla Marsbilen, som drivs med plutonium, kommer nu att börja sitt arbete med att leta spår efter forntida liv på den röda planeten.

På måndagen publicerade Nasa rörliga bilder från landningen där man kan följa färden ned mot ytan, ända fram till landningen.

Färden ner var allt annat än ofarlig. På sin väg genom den tunna atmosfären rörde sig kapseln till en början med en hastighet av 20.000 kilometer i timmen innan den jättelika fallskärmen bromsade färden.

Foto: Nasa/AFP

Ett tiotal meter över ytan började ännu en landning då rovern hissades ned i långa kablar för att till slut stå med sina sex hjul på marken.

På filmen som publicerades på måndagen syns färden ned fram till de sista dramatiska sekunderna.

Rovern har också skickat tillbaka ljud från Jezerokratern, där den landade, skriver Nasa på sin webbplats. Under en stund hörs vad som beskrivs som en lätt bris blåsa över kratern. Tidigare har rovern skickat de första färgbilderna från kratern.

https://twitter.com/NASAPersevere/status/1363929492138254340

Ämnen i artikeln

Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt