Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fortsatt-hog-varning-for-vulkanen-popocatepetl/

VÄRLDEN

Fortsatt hög varning för vulkanen Popocatépetl

Videon är 1 min 16 sek lång. Vulkanen Popocatépetl mullrar och spyr ut rök och aska. Mexikanska myndigheter har höjt beredskapen och de som bor i närheten av vulkanen väntar spänt på besked.

Det finns tecken på att aktiviteten avtar i mexikanska vulkanen Popocatépetl. Myndigheterna har ändå valt att ligga kvar på den förhöjda beredskapsnivån ”gul fas tre”.

Mexikos militär har kunnat filma med en drönare över Popocatépetl i flera timmar på torsdagseftermiddagen, lokal tid. Också med hjälp av andra indikatorer har nationella civilskyddsmyndigheten valt att fortsatt ligga kvar på den femte av sju beredskapsnivåer.

Den seismiska aktiviteten har dock minskat och inga kraftigare eruptioner har noterats, enligt El País. Drönarbilder visar ihållande gigantiska rökmoln av aska och gaser med glödande material och koncentrationer av extremhetta i.

Beredskapen består bland annat av 7 000 militärer som mobiliserats i delstaterna Puebla, Morelos och Mexico. Allmänheten ombeds att iaktta ett säkerhetsavstånd på 12 kilometer från vulkanen och vara uppmärksamma på att inte andas in något av röken.

Forskare och andra experter på just Popocatépetl har i mexikanska medier försökt mana till lugn med påminnelser om att liknande utbrott skett flera gånger förr. Vulkanologen Robin Campion, verksam vid Universidad Nacional Autónoma de México, säger till El País att fler händelser som denna är att vänta under de kommande månaderna.

– Det är en ihållande gasläcka som orsakar mycket ljud och bär med sig glödande fragment och aska. Det som sticker ut mest är utbrottets längd, 40 timmar nonstop. Det är ett avvikande utbrott på grund av dess varaktighet och den konstanta produktionen av aska under så lång tid, säger Robin Campion.

Vulkanberget Popocatépetl, aztekiska för ”rykande berg”, är närmare 5 400 meter hög och ligger cirka 7 mil sydost om Mexico City. I samband med det aktuella utbrottet stängde skolor på plats-undervisningen i elva städer i området och flygplatserna i både huvudstaden och Puebla stängde tillfälligtvis.