Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fortsatt-stopp-i-lkabs-godstrafik-efter-ursparning/

VÄRLDEN

Fortsatt stopp i LKAB:s godstrafik efter urspårning

Ett 30-tal av tågets vagnar spårade ut på söndagen.
Foto: Jørn Ove Aspenes/NTB

Ett 30-tal tågvagnar lastade med malm från LKAB spårade ur i norska Narvik på söndagen. Fortfarande är det totalstopp i gruvjättens godstrafik på sträckan.

– Vanligtvis har vi tio avgångar per dag från Kiruna till Narvik. Så det är allvarligt, säger kommunikationschefen Tina Benson.

Det var på söndagseftermiddagen som godståget med totalt 68 vagnar av okänd anledning spårade ur i nordnorska Narvik. Haverikommissionen befinner sig på platsen för att utreda vad som inträffat och för att bedöma skadorna.

30 oskadade vagnar har kunnat flyttas till stationsområdet. Person- och annan godstrafik har därför kunnat återupptas. Men alla spår är inte öppna och för LKAB rullar inga tåg.

– Vår malmtrafik står still. Det här påverkar också vår fordonsflotta eftersom flera vagnar har skadats. Det är ytterst viktigt att få i gång trafiken igen, säger Tina Benson.

Vad urspårningen och det efterföljande stoppet konstar gruvjätten är för tidigt att säga.

Varje vagn är lastad med runt 100 ton malm. Ett 30-tal har spårat ut, enligt Tina Benson.

– Sedan vet jag inte hur många av dem som vält och hur mycket malm som har tippats ut på spårområdet, säger hon.

LKAB hoppas att även de egna tågen kan börja rulla igen inom det närmaste dygnet, men med vissa begränsningar i trafiken. Det beror dock på vilken bedömning haverikommissionen gör av läget. På söndagen sade det statliga norska järnvägsbolaget att urspårningen såg ut att ha orsakat omfattande skador på spåret.