Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fortsatta-protester-i-myanmar-trots-dodshot/

Världen

Fortsatta protester i Myanmar trots dödshot

00:41. Demonstrationerna i Myanmar fortsätter under måndagen, trots militärstyrets hot om att deltagare kan komma att dö.

En generalstrejk är utlyst och tiotusentals demonstranter har intagit gatorna i flera städer i Myanmar. Detta trots militärstyrets hot om att deltagare kan komma att dö.

TT Text

Landets militärstyre har varnat aktivister för uppmuntran till ”upplopp och anarki”, i ett uttalande via det statliga tv-bolaget MRTV.

”Demonstranter uppmuntrar nu folket, särskilt lättpåverkade tonåringar och ungdomar, till en konfrontationsväg där de kommer att mista sina liv”, heter det.

Trots hotet har tiotusentals demonstranter återigen gått ut på gatorna, bland annat i huvudstaden Naypyidaw, Myitkyina, Dawei och Myanmars största stad Rangoon (Yangon).

– Vi är oroliga över tillslagen, men vi kommer att fortsätta. Vi är så arga, säger 23-åriga universitetsstudenten Kyaw Kyaw, en av aktivisterna.

En 29-årig demonstrant som vill vara anonym uttrycker stark vrede gentemot militärjuntan som ”tog makten orättfärdigt”.

– Vi kommer att kämpa tills vi får vår frihet, demokrati och rättvisa.

Säkerhetsstyrkor uppges vara utplacerade i de stora städerna, där många företag håller stängt. På sociala medier publicerar demonstranter inlägg som beskriver hur polis med vattenkanoner försöker skingra människor och i vissa fall brottar ner dem på marken.

”De jagar och griper oss. Vi håller bara på att protestera fredligt”, skriver en kvinna vars inlägg återges av nyhetsbyrån Reuters.

Oroligheterna tog fart efter militärkuppen den 1 februari när det civila styret störtades. Militären, som motiverade kuppen med påstått fusk vid valet i november, satte också landets populära ledare Aung San Suu Kyi i husarrest.

Sedan dess har stora demonstrationer, med hundratusentals människor på gatorna, ägt rum runt om i landet.

Många hundra har gripits, bland dem statligt anställda som anslutit sig till en olydnadskampanj. Två personer dödades och flera skadades när polisen sköt skarpt i den näst största staden Mandalay i helgen. Ytterligare en demonstrant sköts ihjäl i Rangoon.

USA, Kanada och Storbritannien har infört sanktioner mot de styrande generalerna, och USA riktade på söndagen nya varningar mot landet.

”USA kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder mot dem som utövar våld mot befolkningen i Burma som kräver återupprättande av den demokratiskt valda regeringen”, skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

Läs mer: Militären anklagar Aung San Suu Kyi för nya brott

Ämnen i artikeln

Myanmar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt