Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/frankrike-och-storbritannien-skyller-pa-varandra-efter-olyckan/

VÄRLDEN

Frankrike och Storbritannien skyller på varandra efter olyckan

Bild 1 av 2 Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin talar med pressen utanför ett sjukhus i Calais i norra Frankrike.
Foto: AFP
Bild 2 av 2 Människor protesterar i Calais mot den inhumana situationen för migranter.
Foto: FRANCOIS LO PRESTI

Franska och brittiska regeringen skyller på varandra efter onsdagens tragedi då 27 människor dog efter att ha försökt ta sig från Frankrike till Storbritannien i gummibåt.

– Frankrike kommer inte låta Engelska kanalen bli en kyrkogård, sade president Emmanuel Macron, efter den dödligaste migrantolyckan någonsin i Engelska kanalen.

Minst 27 människor drunknade. Två män kunde räddas och vårdas nu på sjukhus i Calais i norra Frankrike. En person saknas. De flesta av de omkomna är kurder från Irak eller Iran, uppger franska myndigheter.

Den franska regeringen lovade på onsdagen hårdare tag mot människosmugglare. Sedan början av året har polis i norra Frankrike gripit över 1 500 smugglare och sprängt 44 nätverk, sade Emmanuel Macron.

Han efterfrågade ett särskilt EU-möte om migrantsituationen. Han krävde också att EU:s gränsmyndighet Frontex får större finansiella muskler för att bättre kontrollera EU:s yttre gränser.

Migranterna i de nordfranska hamnstäderna har kommit dit från olika håll i Europa för att ta sig till Storbritannien, ofta för att försöka återförenas med familjemedlemmar.

Tidigare har Storbritannien föreslagit gemensamma patrullbåtar i franska vatten, något som Frankrike nobbat. Detta påpekade den brittiske premiärministern Boris Johnsson, som på onsdagen kritiserade Frankrike för att inte göra tillräckligt för att stoppa migranter att ge sig ut med gummibåtar.

Den franske inrikesministern Gerald Darmanin å sin sida anklagade britterna för en ”dålig migrationshantering”.

Bara i år har över 25 000 migranter försökt ta sig över Engelska kanalen – tre gånger så många som hela förra året. Ökningen beror främst på att tunneln under kanalen i dag kontrolleras hårdare, så att det är svårare att gömma sig i lastbilar.

Den smalaste delen av Engelska kanalen är bara omkring 30 kilometer, men är kraftigt trafikerad av container- och tankfartyg. Därför är resan med små och överlastade gummibåtar mycket farlig.

Läs mer:

Över 30 döda i migrantolyckan i Engelska kanalen

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt