Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/franska-regeringen-vill-forbjuda-hogerradikal-organisation/

Världen

Franska regeringen vill förbjuda högerradikal organisation

Högerradikala partiledaren Marine Le Pen och franska inrikesministern Gérald Darmanin har olika åsikter om organisationen Génération Identitaire.
Högerradikala partiledaren Marine Le Pen och franska inrikesministern Gérald Darmanin har olika åsikter om organisationen Génération Identitaire. Foto: Stephane de Sakutin/AFP

PARIS. Den franska regeringen vill upplösa och förbjuda den högerextrema organisationen Génération Identitaire (Identitära generationen), som legat bakom flera uppmärksammade aktioner på senare år.

Åtgärden kommer samtidigt som det franska parlamentet debatterar ett nytt lagpaket mot ”separatism”.

Génération Identitaire bildades 2012 och har i dag några tusen aktiva medlemmar – många av dem påtagligt unga – som förenas av en radikalt nationalistisk och invandringsfientlig ideologi.

De sprider den ogrundade konspirationsteorin om att det pågår ett ”befolkningsutbyte”, som gynnar muslimer på vitas och kristnas bekostnad – en teori som bland annat förfäktats av rasistiska terrorister som Anders Behring Breivik i Norge och Brenton Tarrant i Christchurch i Nya Zeeland.

På senare år har Génération Identitaire genomfört en rad uppmärksammade aktioner, som i januari i år i Pyrenéerna, där en grupp aktivister satte upp banderoller i bergen med budskapet ”Defend Europe” och handgripligen försökte stoppa papperslösa migranter som ville ta sig in i Frankrike.

Inrikesminister Gérald Darmanin sa då att han ”chockades” av bilderna och övervägde ett förbud, något som i helgen ledde till ett formellt myndighetsbeslut om att upplösa organisationen.

”Génération Identitaire har nu 10 dagar på sig att svara”, skrev Darmanin på Twitter.

Beslutet kommer när nationalförsamlingen just avslutat debatten om ett nytt och omstritt lagförslag om ”separatism”, som regeringen menar kommer göra det enklare att bekämpa politisk och religiös extremism, som den som ledde till det brutala mordet på historieläraren Samuel Paty förra hösten.

– Det har talats mycket om att den här lagen bara innehåller åtgärder mot radikal islamism. Men det finns inte bara en sorts separatism. De ”identitära” är folk som inte vill leva tillsammans med andra i vår republik. Att vi upplöser organisationer som den, som har separatistiska mål, det tycker jag är av godo, säger inrikesminister Darmanin till Le Figaro.

Inrikesminister Gérald Darmanin.
Inrikesminister Gérald Darmanin. Foto: Stephane de Sakutin/AFP

Separatism som begrepp lanserades förra hösten av president Emmanuel Macron för att betona att det inte enbart är militant islamism som hotar den franska republiken, utan även andra ideologier som är oförenliga med demokratiska och republikanska värden.

Om lagförslaget godkänns även av senaten kommer det att bli enklare att upplösa organisationer och stänga religiösa lokaler – som exempelvis moskéer – som sprider idéer som strider mot republikens ideal eller finansieras på otillbörligt sätt. Det ska också bli svårare att bedriva hemundervisning, något myndigheterna misstänker ibland leder till radikalisering.

Efter mordet på Samuel Paty har myndigheterna upplöst flera muslimska organisationer. Regeringen vill genom den nya lagen försöka minska utländskt inflytande över moskéer, införa hårdare straff för den som sprider personuppgifter med syftet att allvarligt hota anställda inom staten, och bestraffa läkare som utfärdar så kallade oskuldsintyg.

Historieläraren Samuel Paty mördades förra hösten.
Historieläraren Samuel Paty mördades förra hösten. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

En del av Macrons kritiker – inte minst till vänster och inom muslimska organisationer – menar att lagförslaget i praktiken riktar sig mot den muslimska minoriteten i landet.

– I vårt land har vi åtskillnad mellan stat och religion. Staten erkänner inte någon religion, och politiken ska vara åtskild från religionen. Men det är inte detsamma som införa en ”stats-ateism”! sa vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon i en tv-utfrågning i fredags.

Marine Le Pen har, å sin sida, kritiserat regeringen för att inte gå tillräckligt långt i kampen mot militant islamism. På måndagen protesterade dock hennes parti Nationell samling mot beslutet att upplösa Génération Identitaire, samtidigt som radikala högergrupper manade till demonstrationer nu på lördag för att ”skydda grundläggande friheter”.

Läs mer:

Franska regeringen vill förbjuda två stora muslimska organisationer

Frankrike förbjuder utsända imamer

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt