Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fransmannen-redo-att-frivilligt-delta-i-forsoken-att-utveckla-covid-19-vacciner/

Världen

Fransmännen redo att frivilligt delta i försöken att utveckla covid-19-vacciner

Efter covidtesterna – vacciner utvecklas och försökspersoner söks.
Efter covidtesterna – vacciner utvecklas och försökspersoner söks. Foto: Inserm / Latron, Patrice

Det ser inte ut att bli några problem för franska medicinska forskningsinstitutet Inserm att få 25.000 frivilliga att ställa upp som försökspersoner när forskare vid den statliga institutionen nu inleder direkta försök i utvecklingen av vacciner mot covid-19. Det vittnar anmälningssajtens besökstal om.

Direkt efter sajten Covireivacs öppning på torsdagen stormades den av fransmän som önskar ställa upp, rapporterar tidningen Le Parisien i sin minut för minut-bevakning. Vid 14-tiden ska plattformen ha blivit ”mättad”, enligt tidningen.

Steget att via nätet försöka locka försökspersoner att delta i kliniska försök ska inte ha använts tidigare i Frankrike. Inspiration uppges ha hämtats från USA och Storbritannien, där denna typ av kontaktväg tidigare har använts, skriver tidningen Le Monde.

Forskarna vid Inserm avser att senare i oktober inleda fas 2- och 3-försök i utvecklingen av vacciner mot covid-19. De frivilliga män och kvinnor, i åldrar från 18 år och uppåt, som antas kommer att hänvisas till någon av de 24 undersökningskliniker som upprättats vid landets universitetssjukhus.

Ett antal av dessa kliniker är sedan tidigare i bruk för forskningen kring exempelvis vacciner mot säsongsinfluensan.

I gruppen försökspersoner ska även de som verkligen kommit till åren och bedöms vara sårbara ingå.

– I dessa försök måste vi få med ett visst antal personer som är äldre än 65 år, men också de som passerat 80, säger Odile Launay, koordinator vid Cochin-sjukhuset i södra delen av Paris innerstad, till Le Parisien.

Hon fortsätter:

– Samtidigt betyder det att vi får med deltagare som exponeras för uppenbara risker i rådande coronaläge, exempelvis personer som har diabetes, svagt hjärta eller andningsbesvär. Dessutom söker vi personer som kanske på andra sätt är utsatta för risker, exempelvis de med bred kontaktyta ute i samhället. Så det hela är väldigt öppet.

Försökspersonerna kommer under perioden att övervakas noga, även så efter det att försöksfaserna är avslutade, för att långsiktiga verkningar ska kunna följas upp. Ett flertal ”kandidatvacciner” utvecklas parallellt, vilket försökspersonerna uppmärksammas på.

Det stora antalet deltagare, runt 25.000 personer, krävs för fas 2-försöken – en omfattning som tidigare inte har sin motsvarighet i Frankrike, rapporterar Le Monde.

När utvecklingen går över till fas 3 handlar det om en överbryggning till den industriella sidan.

Läkemedelsföretagen ska då ta över ansvaret för försöken, de blir då juridisk person med allt vad det innebär i ansvarsfrågan. Det offentliga överlåter då finansieringen till berörda företag och utvecklingen kan därefter även hamna utanför Frankrikes gränser.

Enligt fransk lag är det förbjudet att ekonomiskt ersätta frivilliga för sitt deltagande i kliniska försök. Skulle personer komma till skada handlar ersättningen om små belopp, enligt Le Monde på sin höjd 300 euro, motsvarande drygt 3.000 kronor.

Trots detta är intresset för att delta stort hos allmänheten, vilket anstormningen första dagen till anmälningssajten vittnar om. Samtidigt finns det i Frankrike – liksom på många andra håll i världen, inklusive Sverige – en hel del misstro mot vaccinering.

Läs också: Här är de mest lovande vaccinen mot covid-19

Läs också: Vilka ska få vaccinet först?

Ämnen i artikeln

Vaccination
Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt