Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fredspristagaren-abiy-beger-sig-till-fronten-for-att-leda-sina-trupper-i-kriget/

VÄRLDEN

Fredspristagaren Abiy beger sig till fronten för att leda sina trupper i kriget

Abiy Ahmed.
Abiy Ahmed. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed ska på tisdagen bege sig till fronten för att leda sina trupper i inbördeskriget. Det häpnadsväckande beslutet meddelade fredspristagaren på Twitter.

För ett år sedan sände Etiopiens premiärminister sina trupper mot Tigray för att genomföra vad han kallade för en rent ”polisiär operation” med syfte att gripa ett fåtal kriminella personer i motståndarpartiet TPLF. Nu skriver Abiy Ahmed själv att man utkämpar ett ”existentiellt krig”, som han själv tänker delta i med start i dag, tisdag.

”Jag kommer att mobilisera till fronten för att leda försvarsmakten. De som vill vara bland de etiopiska barn som kommer att hyllas av historien, res er upp för ert land i dag. Låt oss mötas vid fronten”, säger Abiy i ett uttalande som publicerades på Twitter på måndagskvällen.

Under den senaste månaden har den rebellkoalition som leds av TPLF gjort stora framryckningar. På den nordostliga fronten är rebellerna nära att nå den enda motorväg som kan användas för transporter mellan huvudstaden Addis Abeba och Djibouti, vars hamn Etiopien använder då landet saknar egen kustlinje.

https://twitter.com/AbiyAhmedAli/status/1462858774633332736?s=20

Samtidigt rör sig rebellerna fort mot staden Debre Sina, som ligger en dagsmarsch från Addis Abeba. Debre Sina är den sista bastionen där den etiopiska federala armén har upprättat en sambandscentral och det är sannolikt dit Abiy kommer att bege sig tillsammans med ledningen av regeringspartiet PP, som på måndagen beslutade att också delta i striderna.

Läget är alltså mycket pressat för Abiy. Flera veckors intensiva medlingsförsök har uppenbarligen varit fruktlösa. Västländerna har i veckor uppmanat sina medborgare att fortast möjligt lämna landet och nu sällar sig även Abiys allierade, som Turkiet, till denna skara. Turkiets regering har skickat drönare för att hjälpa Abiy men de verkar inte längre tro på en militär seger för sin partner.

Abiy, mottagaren av Nobels fredspris år 2019, har en militär bakgrund och deltog i kriget mot Eritrea mellan 1998 och 2000 och har även tjänstgjort som FN-soldat i Rwanda. Att han nu bestämt sig för att själv delta i kriget, väcker frågor om hur stabilt läget är i den innersta kretsen kring premiärministern.

Så sent som i april i år dödades Tchads president Idriss Déby efter 30 år som statschef då han inspekterade sina trupper i ett krig mot rebeller.

Läs mer:

Två svenskar frihetsberövade i Etiopien

Studio DN 19 november: Vad händer om kriget når Addis Abeba?

Erik Esbjörnsson: Abiy Ahmed har skjutit sig själv i foten

Nio etiopiska rebellgrupper bildar allians mot regeringen

Ämnen i artikeln

Abiy Ahmed
Etiopien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt