Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/fyra-personer-doda-efter-stormningen-av-kongressen-52-gripna/

Världen

Fyra personer döda efter stormningen av kongressen – 52 gripna

01:23. Tusentals Trumpanhängare stormade Kapitolium och tog sig in i byggnaden.

En kvinna har dött efter att ha skjutits av polis inne i Kapitolium i samband med att Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden på onsdagen.

Ytterligare tre personer har avlidit av vad polisen kallar ”medicinska nödsituationer” som uppstått på platsen. 52 personer har gripits.

USA-valet 2020

Det var medan den amerikanska kongressen skulle godkänna Joe Biden som USA:s nästa president som hundratals Trump-anhängare stormade byggnaden i Washington. Flera demonstranter lyckades ta sig långt in i byggnaden – hela vägen till senatens kammare och talmannens stol.

Vid 20-tiden lokal tid hade polisen lyckats driva ut demonstranterna ur kongressbyggnaden och säkra området kring Kapitolium. Kongressen kunde därefter återuppta det formella godkännandet av valresultatet från november.

Strax innan midnatt amerikansk tid meddelade polisen i Washington att totalt fyra personer dött efter stormningen. En kvinna avled på sjukhus efter att ha skjutits av polis när hon försökt ta sig in i kongressbyggnadens inre delar.

Polischefen i Washington DC, Robert J. Contee III, meddelar att händelsen utreds på samma sätt som alla dödsfall där polisen är iblandad.

– Det här är en tragisk incident och jag skickar mina kondoleanser till offrets familj och vänner, säger han under en pressträff tillsammans med stadens borgmästare.

Ytterligare tre personer – en kvinna och två män – har avlidit av vad polisen kallar ”medicinska nödsituationer” på området runt Kapitolium. De exakta detaljerna kring dödsfallen är fortfarande oklara.

Bild 1 av 2 Poliser i kongressbyggnaden har gripit demonstranter efter stormningen.
Foto: Drew Angerer/AFP
Bild 2 av 2 Polis i Kapitolium drar vapen.
Foto: Drew Angerer/AFP

Enligt polisen har totalt 52 personer gripits i samband med händelsen, som fördömts av både demokrater och republikaner. Fem personer har gripits för att ha burit illegala vapen. 47 personer har gripits för olaga intrång eller för att ha brutit mot utegångsförbudet som stadens borgmästare infört fram till 06.00 på torsdagsmorgonen. Antalet gripna är preliminära och väntas öka.

I anslutning till båda partiernas högkvarter har polisen hittat två rörbomber som beslagtagits.

Bild 1 av 4 Trumpsupportrar inne i Kapitolium i Washington efter att byggnaden stormats.
Foto: Saul Loeb/AFP
Bild 2 av 4 En Trumpsupporter tog sig in på talmannen Nancy Pelosis kontor.
Foto: Saul Loeb/AFP
Bild 3 av 4 Det var medan den amerikanska kongressen skulle godkänna Joe Biden som USA:s nästa president som hundratals Trump-anhängare stormade byggnaden.
Foto: Saul Loeb/AFP
Bild 4 av 4 52 personer har gripits av polis.
Foto: Saul Loeb/AFP

Fjorton poliser har skadats i samband med att byggnaden stormades, uppger Robert J. Contee III, som kallar händelsen chockerande och skamfylld.

Efteråt tackade stadens borgmästare Muriel Bowser polisen för insatserna.

– Ni är patrioterna, inte människorna vi såg storma byggnaden, säger hon på pressträffen.

Stadens polis fick under kvällen assistans från FBI, nationalgardet i Virginia samt en styrka från Maryland.

Bowser uppmanade också alla som befinner sig i staden att lyda utegångsförbudet och stanna i sina bostäder.

– Om du träffas på gatorna i Washington för att skapa problem kommer du att gripas, säger hon.

Bara timmar innan oroligheterna vid Kapitolium hade Donald Trump i ett tal eldat på sina anhängare att inte acceptera valresultatet. Han upprepade då anklagelserna om ett utbrett valfusk.

Senare valde Twitter och Facebook att låsa presidentens konton eftersom plattformarna ansåg hans inlägg öka risken för våldsamheter.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt