Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/georgisk-oppositionsledare-gripen-i-polisrad/

Världen

Georgisk oppositionsledare gripen i polisräd

00:55. Georgisk polis har gripit oppositionsledaren Nika Melia och tiotals partikamrater från Förenade nationella rörelsen (ENM), i en våldsam räd där även tårgas användes.

Georgisk polis har gripit oppositionsledaren Nika Melia och tiotals partikamrater från Förenade nationella rörelsen (ENM), i en våldsam räd där även tårgas användes.

TT Text

Arresteringsordern mot Melia utlöste i torsdags en regeringskris i Georgien, då premiärminister Giorgi Gacharia avgick i protest mot beslutet att gripa honom. Domstolen i Tbilisi förklarar ordern med att Melia vägrat betala en borgensrelaterad avgift kopplad till en process kring regeringskritiska protester 2019.

Oppositionsledaren själv anser dock att anklagelserna är politiskt motiverade, och gripandet av Melia kritiseras av oppositionen och flera västmakter.

Enligt analytiker kan den politiska krisen i Georgien få allvarliga konsekvenser för landets demokrati.

– Utan medling från väst kan situationen bli jättefarlig, säger en tidigare amerikansk diplomat som var med och utformade Kaukasuspolitiken under George W Bushs tid som president.

Ämnen i artikeln

Georgien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt