Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/gifta-paret-bakom-coronavaccinet-vill-bota-cancer-vart-arbete-ar-inte-avslutat/

01:49. Gifta parets coronavaccin blev världens första mRNA-vaccin – nu gör de allt för att revolutionerande tekniken också ska kunna bota cancer.
VÄRLDEN

Gifta paret bakom coronavaccinet vill bota cancer: ”Vårt arbete är inte avslutat”

BERLIN. De har beskrivits som ”paret som kan rädda världen”. I slutet av året kan en miljard människor ha fått deras vaccin mot covid-19.

Nu vill läkarparet som startade bolaget Biontech bota cancer.

– Det här är bara början, säger grundaren Ugur Sahin.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Biontechs grundare får ständigt nya meddelanden från personer som tackar för att de fått deras vaccin. ”Det är en väldigt positiv känsla att kunna hjälpa till”, säger Ugur Sahin.
Foto: Biontech
Bild 2 av 6 ”Vi har alltid frågat oss vad vi kan göra själva, för att hjälpa till. Ett sätt att göra det är att utöka produktionen av vaccin”, säger Ugur Sahin.
Foto: Dina Litovsky
Bild 3 av 6 Biontechs labb i den tyska staden Mainz har blivit världskänt. Enligt bolagets grundare var vaccinet färdigt redan i februari 2020. Sedan dess har det genomgått en rad olika studier.
Foto: Biontech
Bild 4 av 6 Karin Loré, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet, säger att det tog lång tid innan forskarna hittade rätt sätt att förpacka mRNA, för att få immunförsvaret att reagera på rätt sätt.
Foto: Ulf Sirborn
Bild 5 av 6 Först att få vaccinen efter att det hade godkänts var Margaret Keenan, 90.
Foto: ROTA
Bild 6 av 6 Ugur Sahin säger att det gör honom glad att höra att människor är tacksamma för det han gjort, men att det är svårt att ta in det. ”Det har inte riktigt sjunkit in. Man är så fokuserad – som om man befann sig i ett fordon som rör sig i hög hastighet och inte får tappa koncentrationen”, säger han.
Foto: Bernd von Jutrczenka