Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/giuliani-upprepade-anklagelser-om-valfusk-utan-bevis/

Världen

Giuliani upprepade anklagelser om valfusk utan bevis

01:34. President Donald Trumps advokat Rudy Giuliani fortsatte på torsdagen att upprepa anklagelserna om valfusk.

WASHINGTON. President Donald Trumps advokat Rudy Giuliani fortsatte på torsdagen att upprepa anklagelserna om valfusk.

– Det är en nationell konspiration! sa Giuliani vid en tv-sänd presskonferens.

USA:s nyligen sparkade cybersäkerhetschef Chris Krebs kallade tv-sändningen för den farligaste i amerikansk historia.

USA-valet 2020

Trumpkampanjens juridiska team, ledda av advokat Rudy Giuliani och de juridiska rådgivarna Sidney Powell och Jenna Ellis höll på torsdagen en lång presskonferens i Washington, där de förklarade att de avser att fortsätta driva frågorna om valfusk.

Presskonferensen varade i över 1,5 timme, med stundtals hetsigt tonfall och flera tidningar runt om i världen har beskrivit den som ”bisarr”.

– Det är en nationell konspiration! Det tog ett tag innan jag insåg vidden av det. Jag vet inte hur mycket Biden är medveten om, jag vet inte hur mycket han bestämmer, och vad som bestäms någon annanstans, sa Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani påstod att det pågick en landsomfattande sammansvärjning på i princip alla nivåer. Några belägg för sina anklagelser lade Giuliani inte fram:

– Det är inte enstaka fall, det är ett mönster. Alla republikanska inspektörer har kastats ut, handgripligen. Poströster och förtidsröster har kastats bort, eller räknats två gånger.

Senare på kvällen kommenterade Donald Trumps nyligen sparkade cybersäkerhetschef och USA:s högsta valsäkerhetsombud, Chris Krebs Giulianis presskonferens.

”Den presskonferensen var de farligaste en timma och fyrtiofem minuternas tv-sändning i amerikansk historia. Och möjligen den tokigaste. Om du inte vet vad jag talar om, då har du tur.”

https://twitter.com/C_C_Krebs/status/1329521812951142400

Krebs sparkades av presidenten tidigare i veckan sedan han uttalat sig och sagt att årets val var det säkraste i landets historia.

En ny stämningsansökan ska lämnas in i Georgia på fredagen. Trumpkampanjen kan även komma att starta processer i New Mexico och Virginia.

De läggs i så fall till pågående processer bland annat i Pennsylvania.

Teamet hävdade, liksom tidigare, att de har ”överväldigande bevis” på att Demokraterna utsatt valet för omfattande valfusk, och citerade ur berättelser från ”amerikanska medborgare” som berättat under ed. Ett par personer namngavs, andra uppgavs vara för rädda att förlora arbeten och vänner för att vara öppna, enligt Trumpkampanjen.

Rudy Giuliani pekade ut demokratiskt styrda storstäder som Philadelphia, Pittsburgh och Milwaukee och påstod att röster där räknats flera gånger, att säckar med förtidsröster kastats bort eller antalet röster från vissa distrikt överstiger antalet invånare där.

– Vad behöver ni för att reagera, ni journalister, det är ert jobb? fortsatte han, och anklagade medierna för censur.

Rena konspirationsteorier redogjordes för, med påstådda kopplingar mellan Joe Biden, venezuelanska kommunister och affärsmannen George Soros.

Juristen Sidney Powell sa att mjukvaran som använts i många rösträkningsmaskiner har venezuelanskt ursprung och använts för att garantera Hugo Chavez makt.

– Det är förbluffande, den mest opatriotiska handling jag sett, vi kommer inte att låta oss skrämmas, vi ska ta det här landet tillbaka. Vi ska städa upp här, vi ska bevisa detta, sa hon med darrande röst.

Något utbrett, bekräftat valfusk har inte rapporterats i det amerikanska valet. Trumpkampanjen driver eller har drivit rättsprocesser i flera delstater, bland dem Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. Domstolar har i flera fall lagt ned eller avvisat fall på grund av brist på bevis.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt