Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/glodande-krater-pa-hawaii-efter-nytt-vulkanutbrott/

VÄRLDEN

Glödande krater på Hawaii efter nytt vulkanutbrott

På torsdagen meddelade amerikanska myndigheter att Kilaueavulkanen fått ett utbrott.
Foto: USA:s geologiska myndighet USGS/AP

Hawaii har drabbats av ett nytt vulkanutbrott. På torsdagen upptäckte lokala myndigheter att magma syntes i Kilaueavulkanens krater.

På torsdagen höjde USA:s geologiska myndighet beredskapen runt vulkanen Kilauea på Hawaii efter att den visat tecken på utbrott. Ett par timmar senare upptäcktes en glöd på de lokala myndigheternas övervakningskameror, rapporterar nyhetsbyrån AP.

När det blev utbrott i Kilaueavulkanen 2018 förstördes hundratals byggnader och tusentals människor fick lov att fly sina hem. I nuläget gör myndigheterna bedömningen att något liknande inte kommer inträffa. Däremot uppmanas personer med andningssvårigheter att bära mask om de rör sig i närheten av vulkanen.

På fredagen sprutade lavan högt upp från vulkanen och vissa av pelarna var så höga som 45 meter, enligt myndigheternas bedömning, men ingen lava har runnit ner för vulkanens sidor.

På torsdagen syntes ett sken i vulkanens krater.
Foto: USA:s geologiska myndighet/AP

Vulkanen är en av de mest aktiva i världen och fick sitt senaste utbrott i september 2021. Utbrottet varade länge och det var först för en knapp månad sedan, den 14 december, som lavan slutade rinna.

Samtidigt som utbrottet tog slut i Kilauea gjorde det även det i grannvulkanen Mauna Loa. Båda vulkanerna ligger i en nationalpark och Hawaii, långt ifrån närmsta samhälle, och det fanns aldrig någon risk för allmänheten.

När Mauna Loa, som är världens största vulkan, fick utbrott i slutet av november var det första gången som ett tvillingutbrott inträffade på Hawaii sedan 1984.

Läs mer:

Vulkanutbrott på Hawaii får turister att flockas

Svenske Tobias på plats vid aktiva jättevulkanen: ”Surrealistiskt”

Ämnen i artikeln

Hawaii
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt