Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/greta-thunberg-i-protest-mot-vindkraftpark-i-norge/

VÄRLDEN

Greta Thunberg i protest mot vindkraftpark i Norge

Greta Thunberg demonstrerar tillsammans med aktivister från organisationerna Natur och ungdom och Norska samers riksförbund Nuorat.
Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Sedan tidigt på måndag morgon har Greta Thunberg tillsammans med samiska aktivister sittstrejkat utanför olje- och energidepartementet i Oslo. Anledningen är en vindkraftpark som bryter mot de norska samernas rättigheter.

Greta Thunberg ville ansluta till sittstrejken redan under söndagskvällen men stoppades av säkerhetsvakter. De samiska aktivisterna var då inne på det norska olje- och energidepartementet men Thunberg fick nöja sig med att prata med dem genom en sidodörr, skriver TT.

Strax före klockan 02 natten till måndag beordrade polisen aktivisterna att lämna byggnaden. En halvtimme senare fick polisen bära ut dem då de vägrade att avlägsna sig. Aktivisterna kördes till polishuset i Oslo för förhör men släpptes sedan.

Måndag morgon var demonstranterna återigen på plats utanför departementet. Så även Greta Thunberg som vid sjutiden satte sig framför huvudingången med ett tjugotal personer omkring sig.

Aktivisterna blockerade då även delar av trottoaren, infarten till regeringskvarterets varumottagning och tidningarna VG och Aftonpostens garage.

– Detta är en internationell skam som inte bara påverkar Norge. Det är en global kamp för urfolks rättigheter över hela världen. Detta är tyvärr bara ett exempel på det, säger Greta Thunberg till norska Aftenposten.

Bakgrunden till demonstrationen är en stor vindkraftpark som byggts på ett fjällområde där samer i århundraden haft sina renar på vinterbete. Renskötare anser att de stora vindturbinerna skrämmer djuren och avbryter gamla traditioner.

2021 slog Norges högsta domstol fast att utbyggnaderna i området bryter mot samernas rättigheter och är olagliga. I torsdags hade det gått 500 dagar sedan domen och de 150 vindturbinerna står fortfarande kvar.

Målet med aktionen är att tvinga fram ett beslut om att turbinerna ska rivas. Under eftermiddagen har polisen börjat bära bort demonstranter efter ett besked från departementets säkerhet- och serviceorganisation. Polisen säger till norska VG att de valde att avlägsna aktivisterna som blockerade en sidoingång till departementet just för att de var den minsta gruppen demonstranter. Framför huvudingången har Greta Thunberg och de andra aktivisterna länkat sig samman som en kedja efter att de hört att polisen börjat bära bort demonstranter.

Aktivisterna säger till VG att de kommer att göra ett så kallat passivt motstånd. De kommer alltså inte självmant att flytta på sig men använder inget våld om polisen behöver bära bort dem. De säger även att de kommer att sitta kvar tills regeringen beslutar att turbinerna ska rivas eller tills de blir bortförda av polisen.

När Greta Thunberg får frågan av Aftonposten om varför hon engagerar sig i en demonstration mot vindkraft svarar hon:

– Det här handlar inte om motstånd mot vindkraft, det handlar om brott mot mänskliga rättigheter. Vi kan inte ha klimatomställning på bekostnad av urfolks rättigheter.

Läs mer:

Tysk polis bar bort Greta Thunberg – igen

Greta Thunberg-miljoner till gruvkampen i Kallak