Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/greta-thunberg-om-tyska-brunkolsbrottet-ser-ut-som-mordor/

VÄRLDEN

Polis och demonstranter har drabbat samman vid klimatdemonstration i tyska Lützerath

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltog i demonstrationen mot planerna på att bryta kol i den tyska byn Lützerath under lördagen, tillsammans med bland andra den tyska klimataktivisten Luisa Neubauer.
Foto: Oliver Berg/TT

BERLIN. Greta Thunberg och minst 10 000 andra klimataktivister protesterade under lördagen mot planerna på att bryta kol i den tyska byn Lützerath. Demonstranter som försökte ta sig in i den avspärrade byn drabbade under eftermiddagen samman med polis.

Samtidigt fortsatte evakueringen av klimataktivisterna som ockuperat Lützerath.

Bussarna som skulle köra människor till demonstrationsplatsen blev snabbt fulla. Vid lunchtid på lördagen vandrade klimataktivister genom regn och blåst från närliggande tågstationer mot gruvan vid byn Lützerath i västra Tyskland. Under veckan som gått har tusentals klimataktivister samlats här, för att försöka förhindra att energibolaget RWE omvandlar byn till ett brunkolsbrott, och under lördagen arrangerades en demonstration i närheten av Lützerath.

Minst 10 000 personer deltog i demonstrationen, uppger polisen. Enligt arrangörerna rör det sig om betydligt fler – 35 000.

Klimatdemonstranter från olika delar av Europa samlades i västra Tyskland under lördagen. Tyska medier rapporterar om trafikkaos i området.
Foto: Ina Fassbender/AFP

Demonstrationen hölls i Keyenberg, som ligger ett par kilometer från Lützerath, men under eftermiddagen började tusentals aktivister närma sig byn och det närliggande brunkolsbrottet. Polisen bildade en tät kedja för att hålla tillbaka demonstranterna. Vid 17-tiden, när flera hundra demonstranter vägrade lämna platsen, användes vattenkanoner och pepparspray för att skingra folkmassan, rapporterar tidningen Der Spiegel. Enligt tidningen har aktivister kastat sten mot polisen.

Kort senare uppgav polisens presstalesperson Rafael Bringmann för DN att ingen av demonstranterna kunnat ta sig förbi stängslet som omger Lützerath, men att flera personer befann sig i dagbrottet intill byn.

– Hur många personer det rör sig om kan vi inte säga i nuläget.

Polisen har vid flera tillfällen under dagen varnat aktivister för att närma sig dagbrottet och den branta sluttning som leder ner i det. Det ihållande regnet har mjukat upp jorden, och ökat risken för ras.

”Sätt inte era liv och er hälsa på spel!” skrev polisen vid 13-tiden på Twitter, och uppmanade demonstranter att hålla sig på säkert avstånd från brunkolsbrottet.

https://twitter.com/Polizei_NRW_AC/status/1614240333373521920?s=20&t=Ayr-PCl40_yoqz_s1UyXEA

Kort senare rapporterade radio- och tv-stationen WDR om att aktivister som försökt ta sig fram till dagbrottet pressats tillbaka av polisen. Ett videoklipp som WDR publicerat på sin hemsida visar hur en polis kastar ner en person på marken medan en annan slår med en batong mot demonstranterna.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg närvarade vid demonstrationen i Keyenberg. Under fredagen besökte hon Lützerath och visade sitt stöd för aktivisterna som ockuperade byn. På plats i Tyskland har 20-åringen kritiserat miljöpartiet De gröna, som gett klartecken för brunkolsbrytning i byn, och liknat det stora dagbrottet vid det mörka riket i Tolkiens Sagan om Ringen-trilogi.

– Det ser verkligen ut som Mordor, sa Greta Thunberg om brunkolsbrottet, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Regnet strömmade ner över demonstranterna som samlats i närheten av Lützerath under lördagen.
Foto: Oliver Berg/TT

Medan demonstranterna samlades utanför Lützerath fortsatte polisen och energibolaget RWE arbeta med att evakuera byn. Sedan utrymningen började i onsdags har 320 ockupanter lämnat området frivilligt, och 470 har förts bort av polis. Två aktivister befinner sig i nuläget i en tunnel under marken, och ett okänt antal i trädkojor och på hustak i byn.

På lördagseftermiddagen skadades en klimataktivist efter att ha tappat taget om en vajer som hängde flera meter över marken. Enligt WDR fick kvinnan hjälp av polis och vårdpersonal i samband med olyckan. Det är i nuläget oklart hur allvarligt skadad hon är.

124 personer har misstänkts för brott i samband med evakueringen. Det meddelade polisen på fredagen. Det handlar bland annat om olaga intrång och motstånd mot polisen.

Läs mer:

Efter två års ockupation ska byn bli kolgruva – tysk polis redo att tömma lägret

Klimataktivister som kräver stopp för brunkolsbrytning i Tyskland får stöd av forskare

Ämnen i artikeln

Tyskland
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt