Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/grona-och-liberaler-blir-tysklands-kungamakare/

VÄRLDEN

Gröna och liberaler blir Tysklands kungamakare

Bild 1 av 2 Annalena Baerbock, kandidat att bli förbundskansler för miljöpartiet De gröna.
Foto: Monika Skolimowska/TT
Bild 2 av 2 Christian Lindner, partiledare för liberala FDP.
Foto: Michael Kappeler/TT

Socialdemokrater och kristdemokrater tävlar om att bli tysk förbundskansler. Vem som vinner bestäms i regeringsförhandlingarna. Och de avgörs av De gröna och liberalerna.

Partierna har tydligt signalerat att de är villiga att kompromissa för att få ministerposter i nästa regering.

Jamaica, Tyskland eller trafikljus? Kärt barn har många namn. Spekulationerna är i full gång om hur nästa tyska regering ska se ut. Då får partifärgerna symbolisera de tänkbara sammansättningarna.

Bedömare är tämligen eniga om att dagens regeringskoalition, där kristdemokratiska CDU/CSU styr tillsammans med socialdemokratiska SPD, går i graven.

– Den nuvarande koalitionen kom till efter valet 2017 för att det inte fanns något alternativ, säger Valentin Kreilinger, forskare vid Svenska institutet för Europapolitiska studier, Sieps.

I detta val, när varken CDU/CSU eller SPD verkar nå 30 procent, finns flera. För första gången på länge lär Tyskland få en trepartiregering. Då spelar De gröna, med cirka 16 procent av väljarna, och liberalerna, cirka 11 procent, de avgörande rollerna.

– Alla partier har visat att de är villiga att inleda regeringsförhandlingar. Blir SPD störst får man första chansen att inleda samtal med de andra. Samtidigt har liberalernas Christian Lindner sagt att det inte måste vara det största partiet som blir förbundskansler. Han tycker att det också kan vara näst största, säger Valentin Kreilinger.

Uttalandet har Lindner gjort för att inte skrämma bort sina egna väljare. Christian Lindner vill hålla dörren öppen till CDU/CSU och dess kandidat Armin Laschet, som ligger efter SPD, eftersom liberala FDP:s väljarkår helst vill ha samarbete åt höger.

I delstaten Nordrhein-Westfalen styr kristdemokratiska CDU tillsammans med liberala FDP. Armin Laschet, t v, är partiledare för CDU, Christian Lindner för FDP.
I delstaten Nordrhein-Westfalen styr kristdemokratiska CDU tillsammans med liberala FDP. Armin Laschet, t v, är partiledare för CDU, Christian Lindner för FDP. Foto: Marcel Kusch/TT

De gröna vill förstås ha sin egen kandidat som kansler, Annalena Baerbock. I debatterna som varit senaste veckorna framgår att politiskt ligger De gröna närmare SPD. Den koalitionen är precis vad socialdemokraternas kandidat Olaf Scholz drömmer om.

I Sverige skulle nog moderater och miljöpartister framstå som en tämligen osannolik regeringskombination. Så är det inte i Tyskland. Kristdemokratiska CDU/CSU regerar till exempel tillsammans med De gröna i i fem av 16 delstater.

Forskaren Valentin Kreilinger ser liberala FDP som tungan på vågen. Vilken väg partiet väljer, rött eller svart (CDU/CSU:s färg), avgör vem som blir förbundskansler.

– Den rollen har FDP haft historiskt i tysk politik, påminner han.

Partiet har i olika perioder suttit i regeringar med såväl kristdemokrater som socialdemokrater. Senast skedde det 2009-2013 under Angela Merkels andra regeringsperiod.

Socialdemokraten Olaf Scholz vill gärna bilda regering tillsammans med De gröna där Annalena Baerbock är en av partiledarna.
Socialdemokraten Olaf Scholz vill gärna bilda regering tillsammans med De gröna där Annalena Baerbock är en av partiledarna. Foto: Christoph Soeder/TT

Liberalen Lindner har varit tydlig med att han vill bli finansminister i en regering. Trots att FDP skulle vara minsta parti i en trepartikoalition tror Kreilinger att partiet kan få posten.

– Lindner har på något sätt lyckats få in kravet på finansministerposten som ett naturligt inslag i debatten. I sådana fall får De gröna två andra viktiga roller, som utrikesminister och klimatminister, exemplifierar han.

Vinner SPD:s Olaf Scholz med bred marginal är den troliga konstellationen en röd, grön och liberalt gul regering, trafikljuskonstellationen. Lindner vill sannolikt hellre förknippas med vinnaren Scholz än den stora förloraren Laschet.

Men gör CDU/CSU ett betydligt bättre val än prognoserna kan det i stället bli en Jamaicakonstellation, (svart, grönt och gult) efter färgerna på flaggan som vajar på den karibiska ön.

Av de så kallade flaggkonstellationerna är den tyska - svart, röd, gul (CDU/CSU, SPD och FDP) minst sannolik.

Läs mer:

Vem fyller tomrummet efter Angela Merkel?

Smurfen Scholz vill bli Tysklands nya Mutti – socialdemokraternas dröm om revansch ser ut att bli verklighet

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt