Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/gronland-varmare-an-pa-tusen-ar/

VÄRLDEN

Grönland varmare än på tusen år

Temperaturerna har stigit rejält på Grönland sedan 1995 och är högre än på mer än 1 000 år, visar nya analyser av iskärnor.

Ön är 1,5 grader varmare än genomsnittet för 1900-talet.

TT Text

Grönlands iskärnor har fram till nu inte visat tydliga tecken på global uppvärmning på öns nordligaste del. Men iskärnorna som borrades upp 2011 visar en dramatisk temperaturökning de föregående 15 åren, enligt en studie som har publicerats i tidskriften Nature.

– Vi fortsätter att konstatera stigande temperaturer mellan 1990-talet och 2011, säger studiens huvudförfattare Maria Hörhold vid tyska Alfred Wegenerinstitutet.

– Vi har nu ett tydligt tecken på global uppvärmning, säger hon.

Att analysera data från iskärnor tar flera år. Hörhold har nya iskärnor från 2019, men de är inte färdiganalyserade. Hon väntar sig att temperaturökningen kommer att fortsätta eftersom Grönlands inlandsis och glaciärer har smält i snabbare takt den senaste tiden.

Iskärnorna som borras upp från den tjocka inlandsisen används för att göra ett diagram över proxytemperaturer för Grönland från år 1000 till 2011. Det visar att temperaturerna långsamt sjönk de första 800 åren, sedan gick den lite upp och ned men blev långsamt varmare fram till en skarp och plötslig uppgång från 1990-talet och framåt.

Uppgången efter 1995 är så mycket större än under förindustriell tid före mitten av 1990-talet att möjligheten enligt Hörhold är ”nästan noll” för att det handlar om annat än klimatförändringar orsakade av människan.

Ämnen i artikeln

Grönland
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt