Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/gront-ljus-for-dansk-konstgjord-o-i-oresund/

VÄRLDEN

Grönt ljus för dansk konstgjord ö i Öresund

Här, utanför Köpenhamn, kommer Lynetteholm att byggas.
Här, utanför Köpenhamn, kommer Lynetteholm att byggas. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/AFP

Efter flera månaders debatt antog Folketinget på fredagen den lag som möjliggör bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm.

Men det betyder inte att sista ordet är sagt om det kontroversiella öbygget.

TT Text

85 röstade för och tolv emot, men trots den stora majoriteten är det inte säkert att striden om ön är avgjord. Det är inte omöjligt att projektet hamnar i EU-domstolen med hänvisning till att man inte redogjort för den samlade miljöpåverkan bygget har när man lägger ihop det med alla de övriga projekten det medför – som bygge av bostäder, tunnelbana och vägar.

– Det här har kallats för ett kinderägg. Det är det inte. Det är ett ruttet ägg med tunt skal, sade Enhedslistens Rasmus Vestergaard Madsen.

Han lyfte också att grannländerna runt Östersjön inte hörts och den svenska oron för miljön i Öresund och belastningen på Östersjön.

Hans farhågor avfärdades av socialdemokraten Thomas Jensen, som förklarade att det är ett av de mest genomarbetade lagförslag han varit med om att genomföra i folketinget, med tekniska genomgångar, samråd och expertsamtal.

– Processmässigt är det fullständigt genomarbetat. Och det ska nog klara att gå igenom när det... om det kommer till EU, var hans kommentar som lät antyda att frågan kanske inte är helt avgjord.

Ämnen i artikeln

Öresund
Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt