Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/gryningsrader-mot-klimataktivister-runt-om-i-tyskland/

VÄRLDEN

Gryningsräder mot klimataktivister runt om i Tyskland

Bild 1 av 2
Foto: Christoph Soeder/TT
Bild 2 av 2
Foto: Christoph Soeder/TT

Tysk polis har sökt igenom 15 fastigheter med koppling till en klimatgrupp som genomfört flera aktioner i landet. Aktivister misstänks för att ha samlat in 1,4 miljoner euro för att finansiera brott.

Aktivisterna tillhör gruppen som kallar sig ”Den sista generationen” och misstänks bland annat för att ha samlat in motsvarande drygt 16 miljoner svenska kronor, för att finansiera brottsliga handlingar. Enligt nyhetsbyrån AP utreder Münchens åklagarmyndighet sju personer, i åldrarna 22–38 år, för att bilda eller stödja en kriminell organisation. Två personer misstänks för att ha försökt sabotera en oljeledning. Ingen har frihetsberövats, rapporterar AP.

Flera tillgångar och konton tillhörande gruppens medlemmar har konfiskerats. Husrannsakningarna skedde i sju olika tyska delstater och gruppens webbplats stängdes, skriver tyska Bild. Tidningen skriver att om aktivistgruppen kommer klassas som kriminell organisation, räcker medlemskap för att bli straffad.

”Den sista generationen” ligger också bakom aktioner som blockader av biltrafiken och för att ha saboterat tavlor på museum. Senaste veckan har gruppen dagligen fått trafiken i Berlin att stå still genom att limma fast sig på trafikerade motorvägar och i korsningar.

Utredningen mot gruppen startade för ungefär ett år sedan efter att polisen hade fått flera anmälningar från allmänheten, uppger åklagarmyndigheten i München.

De senaste veckorna har flera av gruppens medlemmar ställts inför rätta kopplat till olika aktioner, bland annat efter att ha blockerat trafik, rapporterar TT.

Gruppen har tidigare sagt att de förstår att deras protester är provocerande, men menar att de vill sätta politisk press på ett mer drastiskt agerande för att hindra klimatförändringarna.