Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/halvtid-for-biden-detta-har-han-fatt-igenom/

VÄRLDEN

Halvtid för Biden – detta har han fått igenom

USA:s president Joe Biden.
Foto: Al Drago/Pool

WASHINGTON. Pandemin, infrastrukturen, klimatet, vapenkontrollerna och Ukraina.

Det är ämnena som har präglat Bidens agenda under de första två åren.

Det är svårt för Vita huset att baxa igenom lagstiftning i Washington, när konfliktnivån är hög i politiken, samtidigt som olika falanger i partierna drar åt olika håll. I senaten – som betraktas som den amerikanska kongressens överhus – bidrar den gamla röstningsregeln filibuster till blockeringarna. Nu har Demokraterna tappat majoriteten i representanthuset och Biden kan förvänta sig mer av granskningar och mindre av lagstiftning i kongressen under de kommande två åren.

Men presidenten har ändå fått igenom några stora reformer under sina första två år:

1. Pandemipaketet. Kallades ”den amerikanska räddningsplanen” och omfattade stödåtgärder på 1 900 miljarder dollar. Innehöll bland annat bidrag till hushållen och småföretagare samt satsningar på vaccin. Kritikerna hävdar att åtgärderna bidrog till inflationen.

2. Infrastrukturpaketet. Värt 1 000 miljarder dollar. Pengarna går till alltifrån reparationer av vägar, broar och järnvägar till utbyggnader av bredband och klimatvänlig kollektivtrafik. Klubbades med visst stöd från Republikanerna.

3. Vapenlagarna. Efter masskjutningarna i Uvalde och Buffalo förra året antog kongressen en ny vapenlag med vissa skärpningar. Åtgärderna var begränsade, men utgjorde ändå den största ändringen på närmare 30 år.

4. Klimatet. Det stora reformpaketet ”Build Back Better” krympte ihop till ”Inflation Reduction Act” och löften om barnomsorg och betald föräldraledighet ströks. Men Biden fick igenom en rad satsningar på ren energi och ett nytt högkostnadsskydd på läkemedel.

5. Ukraina. Sedan krigsutbrottet har USA lagt närmare 50 miljarder dollar på militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina. Nu väntas Republikanerna kräva hårdare kontroller av pengarna.

Ämnen i artikeln

USA
Klimatet
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt