Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/hangande-erdogan-docka-i-stockholm-uppror-turkiet/

VÄRLDEN

Hängande Erdogan-docka i Stockholm upprör Turkiet

En docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes på torsdagen upp utanför Stockholms stadshus. Utrikesminister Tobias Billström (M) fördömer agerandet.

Händelsen har väckt starka reaktioner i Turkiet och Sveriges ambassadör i Ankara har kallats upp till utrikesdepartementet.

Dockan hängdes upp under torsdagsmorgonen utanför Stockholms stadshus.

”Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan: Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!” skriver Rojavakommittérna på Twitter, tillsammans med ett filmklipp av upphängningen av dockan, som är utstyrd till att se ut som president Erdogan. Dockan hängs upp i fötterna.

Rojavakommittéerna kallar sig själva för ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”. Turkiska medier kallar dem för PKK-anhängare och när filmklippet noterades i Turkiet gick medierna i spinn.

I Sverige däremot, gick dockhängningen obemärkt förbi – tills utrikesminister Tobias Billström (M) twittrade på torsdagseftermiddagen.

”Regeringen värnar en öppen debatt om de politiska vägvalen men tar starkt avstånd från hot och hat mot politiska företrädare. Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt”, skriver Billström.

– Många turkiska medier har hört av sig så vi bestämde oss för att lägga ut en kommentar på Twitter, säger pressekreteraren Anna Erhardt.

Sveriges ambassadör i Ankara, Staffan Herrström, kallades efter händelsen till utrikesdepartementet för samtal och möte på torsdagseftermiddagen, uppger Anna Erhardt för SVT Nyheter.

Vad som ska ha sagts under mötet är ännu oklart.

Kommentaren stillar dock inte den turkiska ilskan. En som har delat kommentaren är Fahrettin Altun, som brukar kallas en av Erdogans närmaste män och talesperson. Han delar den tillsammans med en egen text, där han kräver att Sverige agerar.

”Det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”, skriver Fahrettin Altun på Twitter.

Men Erdogans närmaste man låter sig inte nöjas.

”Sverige behöver hålla sina löften, som gavs i Madrid, för att gå med i Nato”, skriver Altun på engelska.

”Att PKK-terrorister kan utmana den svenska regeringen i Stockholms hjärta är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”, fortsätter han.

Dockan ska nu vara nedplockad.