Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/har-ar-de-elva-gripna-i-samband-med-lararmordet/

Världen

Här är de elva gripna i samband med lärarmordet

En bild av den dödade läraren Samuel Paty tillsammans med orden ”frihetskämpe”, i samband med en demonstration i Strasbourg.
En bild av den dödade läraren Samuel Paty tillsammans med orden ”frihetskämpe”, i samband med en demonstration i Strasbourg. Foto: Frederick Florin/AFP

Elva personer har gripits i samband med halshuggningen av läraren Samuel Paty i Frankrike.

Det rör sig om familjemedlemmar till den misstänkte gärningsmannen, föräldrar till elever på skolan och personer som rört sig i samma kretsar som den misstänkte gärningsmannen – samt en man som ska ha varit känd av franska underrättelsetjänsten.

I fredags hittades den 47-åriga läraren Samuel Paty död en bit ifrån skolan Bois d'Aulne i Conflans-Sainte-Honorine, norr om Paris. Den misstänkte gärningsmannen – en 18-årig man född i Moskva med tjetjenskt ursprung – sköts till döds av poliser några kvarter från brottsplatsen.

Händelsen utreds som terrordåd. Polisen uppges ha hittat bilder på Samuel Paty på ett Twitterkonto med texten: ”Macron, de otrognas ledare. Jag har avrättat en av dina helveteshundar, som har vågat förringa Muhammed”.

Hittills har polisen gripit elva personer i samband med dådet, skriver Le Parisien.

Fyra av dem är släkt med den misstänkte gärningsmannen. Det rör sig om föräldrarna, hans minderårige lillebror och en mor- eller farförälder som gripits i kommunen Évreux i Normandie i norra Frankrike. Familjen kom till Frankrike 2008, då den misstänkte 18-åringen – som är äldst av sex syskon – var sex år. Pappan uppger i förhör att han inte sett några tecken på att sonen radikaliserats.

Två av de gripna är pappor till elever på skolan och ska ha framfört klagomål på läraren efter att denne i början av oktober visade de omstridda Muhammedkarikatyrerna, som publicerades av tidningen Charlie Hebdo, för en grupp elever vid en kurs om yttrandefrihet. Två dagar efter lektionen lade en av papporna, en 48-åring, ut ett inlägg på Facebook där han uppmanade till att mobilisera mot läraren. En dag senare lade han ut en film på sociala medier där han uppmanade till att ”stoppa” läraren samtidigt som han publicerade Patys namn och adress.

Ett blomsterhav framför skolan där läraren arbetade.
Ett blomsterhav framför skolan där läraren arbetade. Foto: Isa Harsin/SIPA/Shutterstock

Även en man, som av flera franska medier benämns som en militant islamist, finns bland de gripna. Han följde med den 48-årige pappan till skolan och krävde att läraren skulle avskedas. Han lade också ut en video på nätet där han fördömde läraren och sade att han var en skurk samtidigt som han anklagade president Macron för att spä på hatet mot muslimer, uppger tidningen 20 minutes. Mannen ska ha varit känd av franska underrättelsetjänsten i flera år, uppger BBC. Även en vän till mannen har gripits.

De tre återstående av de gripna har rört sig i samma kretsar som den misstänkte gärningsmannen. Två av dem ska själva ha kommit till polisen i Évreux på fredagen.

Läs mer:

Samuel Paty blev kallad för rasist och islamofob

Fler personer gripna för brutala lärarmordet i Paris

Man halshuggen i Parisförort – misstänkte gärningsmannen skjuten

Ämnen i artikeln

Ryssland
Terrorism
Frankrike
Paris
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt